Instellingen

Jonge molenaars gezocht; Werkhoven geeft goede voorbeeld

WERKHOVEN - Twee keer per week wordt de molenaar in Werkhoven geholpen door een jonge enthousiaste molenaar in spe: Maarten Tiemens. Het gilde kan wel meer van dit soort enthousiastelingen gebruiken.
Maarten staat op de Korenmolen Rijn & Weert. Die komt uit 1882. "Het is allemaal heel lang geleden bedacht. En het werkt nog steeds. Dat ik dat kan bedienen, vind ik prachtig", zegt Maarten.
Hij krijgt wel hulp. Want pas op je zestiende mag je aan de molenaarsopleiding beginnen. Dat is de enige manier om molenaar te worden.

VERGRIJZING

In totaal telt de provincie Utrecht 36 molens. Allemaal draaien ze. De komende tijd blijft dat wel zo, want er zijn genoeg molenaars. Maar voor de verre toekomst zijn er wat zorgen, zegt Harke Slagter van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. "Gemiddeld genomen zitten we teveel met ouderen."
"Vijf jaar geleden is een prognose gemaakt; toen dachten we dat het terug zou lopen. Maar het is wel op niveau gebleven". Toch was het in Wijk bij Duurstede een jaar geleden moeilijk.
"Dan lukt het soms niet, ook omdat iedereen een plekje heeft", aldus Slagter. "Maar voorlopig hebben ze ook daar voldoende molenaars."
Maar de molenaars van nu zijn geen jonge. "Dat betekent dat ze minder lang op de molen draaien". Met groot genoegen kijkt Slagter dan ook naar de 14-jarige Maarten: "Bij jonge mensen is het heel moeilijk. Je moet het van jongs af aan heel leuk vinden. Maar dat komt nog te weinig voor."

TOEKOMST

Maarten liep na een fietstochtje de molen in en vond het meteen fascinerend. Sindsdien is hij er niet meer weg te slaan. Hij helpt bij alles: van het malen van tarwe, tot het verkopen van meel in de winkel.
Tot genoegen van één van de vaste molenaars, Sven Verbeek: "Een aanstormend molentalent. In ere houden zou ik zeggen. Geweldig leuk!"
Toch beseft Maarten ook dat hij een unicum is: "Mijn vrienden houden niet van die oude technieken. Die hebben een voetbal." Maar hij hoopt dat veel nieuwe jonge mensen in een molen willen helpen: "Het is een prachtig beroep. Dat moet in stand blijven!"

Maarten (14) vindt molenaar een prachtig beroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.