Iedere dag overlijden 11 mensen door een val

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer mensen overlijden aan de gevolgen van een val. Per dag komen daardoor gemiddeld 10,6 mensen om het leven. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over het jaar 2016, die vandaag bekend zijn gemaakt.
In de afgelopen twintig jaar nam het aantal dodelijke slachtoffers van een val steeds verder toe. De laatste vijf jaar zelfs met 60 procent. Het gaat hier om ongevallen waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt. Mensen die meer dan 30 dagen na de opgelopen fractuur overlijden zijn niet in de cijfers meegenomen, zij worden geclassificeerd als 'laat gevolg van een ongeval'.
In 2016 kregen in totaal 5077 Nederlanders een dodelijk ongeval. Van hen overleden 3884 mensen als gevolg van een val. Er overleden veel minder mensen door een verkeersongeval (656), vergiftiging (186) of verdrinking (86).

RISICOGROEP

Vorig jaar waren drie kwart van de overledenen door een accidentele val 80 jaar of ouder. Tot de 80 jaar overlijden vooral mannen door een buiteling, op latere leeftijden neemt de sterfte van vrouwen sterk toe.
Volgens Renée de Vries van belangenvereniging voor senioren ANBO heeft de absolute stijging in die leeftijdscategorie twee voornaamste oorzaken. "Aan de ene kant zijn er meer ouderen, de groep groeit behoorlijk. Aan de andere kant wonen mensen steeds langer thuis. Doordat de mensen zelf liever in hun eigen huis blijven wonen én door rijksbeleid."
De Vries doelt op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die in 2015 is ingevoerd. Daardoor verhuizen ouderen pas naar een verpleeghuis als thuiszorg geen optie meer is, door vergevorderde dementie of fysieke gebreken. "Vroeger had je nog de keus, nu moet er echt sprake van noodzaak zijn." De zorg in de verpleeghuizen wordt deels opgevangen door professionals die aan huis komen, maar die zijn er niet altijd op het moment van een ongeval.
Naast de stijging van de absolute cijfers hebben ouderen een grotere kans om te vallen, aldus De Vries. "Ze zijn misschien al niet helemaal fit. Als er gebruik van medicijnen bij komt kijken wordt het extra gevaarlijk. Denk aan iemand die met een slaapmiddel op 's nachts naar het toilet gaat. Dat risico willen we beperken, bijvoorbeeld door de apotheker de gebruikers te laten wijzen op de kans op vallen."

MAATREGELEN

Het is belangrijk om te zorgen dat een woning veilig en comfortabel is, zegt de woordvoerder. "In sommige woningen zijn de omstandigheden niet heel geschikt, met losliggende kleedjes of meubels die in de weg staan. Ook met technologie is er veel verbetering mogelijk. Sensoren om te detecteren wanneer er iets mis is, bijvoorbeeld. Iedereen kent het angstbeeld van een nacht doorbrengen op de badkamervloer."
Om de veiligheid in woningen te verbeteren heeft de ANBO een team van tientallen zogenaamde woonconsulenten opgeleid, die thuiswonende ouderen kunnen helpen met een controle van het huis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.