"Grootste angst was dat we Anne Faber niet zouden vinden"

DEN DOLDER - Het Openbaar Ministerie werkt aan een uitgebreide tijdlijn in het onderzoek naar de dood van Anne Faber. Het onderzoeksteam gebruikt onder meer camerabeelden waarop Anne Faber te zien is.
Dat vertelde hoofdoffier van justitie Jet Hoogendijk vandaag in het RTV Utrecht-programma UVandaag. Tot vandaag kon er nog weinig over het onderzoek naar Michael P. bekend worden. "We wilden graag met hem praten zonder dat hij alle kranten kon lezen", zegt Hoogendijk.

VRIJHEIDSBEROVING

P. wordt naast verkrachting en doodslag of moord ook verdacht van vrijheidsberoving, zo werd vanochtend
. Dat hoeft volgens Hoogendijk niet te betekeken dat Anne Faber ook ontvoerd is. "Vrijheidsberoving kan ook heel kort zijn."
Het OM en de politie hebben enige tijd overlegd nadat het DNA-spoor van Michael P. werd gevonden. "Ga je nu aanhouden, met het risico dat hij zijn mond houdt? Hoe afschuwelijk is dat, want dan weet je misschien wel nooit waar ze is. Of houd je niet aan met het risico dat je hem kwijt raakt en dat je dat tegen de familie moet zeggen?"
Na een dag gevolgd te zijn werd P. alsnog opgepakt. Tijdens de verhoren heeft hij met de rechercheurs gepraat. "Ik ben heel blij dat hij een aantal dingen heeft gezegd, waardoor we Anne konden vinden. (...) Onze grootste angst was dat we haar niet zouden vinden. En ze is, hoe afschuwelijk dat is, in ieder geval gevonden."

FAMILIE

Er kan nog niet veel informatie over de zaak gedeeld worden. Het Openbaar Ministerie bespreekt met de familie van Anne Faber wat wanneer gezegd wordt. De komende maanden zal er naar verwachting meer informatie bekend worden.
Er zijn beelden waarop te zien is dat Anne Faber op de fiets zit voordat ze verdween. Die beelden gebruikt het Openbaar Ministerie voor het maken van de tijdlijn. Nog niet alle beelden zijn bekeken, het onderzoeksteam is daar nog mee bezig.

WERKELIJKHEID

Hoewel het er op lijkt dat Michael P. een bekentenis heeft afgelegd, kan het Openbaar Ministerie dat nog niet bevestigen. "Het is natuurlijk zo dat hetgene dat iemand verklaart niet per se waar is", aldus een woordvoerder van het OM. "Wat wij vervolgens gaan doen is kijken of er in de rest van de werkelijkheid steun te vinden is. En op het moment dat dat zo blijkt te zijn, dan komt het moment dat wij kunnen zeggen "wij denken dat dit gebeurd is". Maar dat punt is nu nog niet bereikt."
Michael P. staat op 10 januari voor de rechter tijdens een pro-formazitting.

"Grootste angst was dat we Anne Faber niet zouden vinden"
Michael P. verdacht van verkrachten en doden Anne Faber

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.