Utrecht eert Rijk de Gooyer met gedenkplaat

UTRECHT - In Utrecht wordt vrijdagmiddag een plaquette onthuld ter ere van Rijk de Gooyer (1925-2011). Dat gebeurt vlakbij zijn geboortehuis aan de Bemuurde Weerd Westzijde 1.
Het Grachtensmartkoor zingt bij de onthulling van de gedenkplaat nummers uit het repertoire van De Gooyer. Toespraken zijn er onder meer van Rijk de Gooyer jr. en wethouder Kees Diepeveen.
De Gooyer was komiek, zanger, schrijver en acteur. Hij vormde een beroemd duo met Johnny Kraaijkamp (Johnny & Rijk). Ook speelde hij in tientallen films, series en reclames. Drie keer won hij een Gouden Kalf. Een daarvan gooide hij uit een autoraam in het tv-programma Taxi. Hij deed dit omdat hij het Utrechtse filmgala een armetierige vertoning vond.

UTRECHT

De Gooyer was een
. Hij zag het levenslicht in een gereformeerd bakkersgezin aan de Bemuurde Weerd Westzijde en woonde daarna onder meer in de Adelaarstraat. Hij beheerste het 'Utregse' accent als geen ander en
. Hermien Berkien gebruikte het refrein later in zijn officieuze lokale volkslied 'Utereg m'n stadsie'. Hij wijzigde de tekst in 'Als ik boven op de Dom sta'.

LAATSTE LEVENSJAREN

De laatste jaren van zijn leven woonde De Gooyer in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt met zijn vriendin Nel, tot zij in een verpleeghuis werd opgenomen. Vanwege zijn kwakkelende gezondheid kwam zijn carrière in 2005 op een laag pitje te staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.