Instellingen

Baarn gaat 'veilige' rubberkorrels op Cruyff Court toch vervangen

BAARN - Baarn gaat het rubbergranulaat op het Cruyff Court vervroegd vervangen. Ook nu uit onderzoek blijkt dat er door de korrels geen schadelijke stoffen vrijkomen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.
Begin dit jaar ontstond onrust over kunstgrasvelden na een uitzending van het tv-programma Zembla. Hierin kwam naar voren dat velden met rubberkorrels kankerverwekkende stoffen zouden bevatten. Een meerderheid van de gemeenteraad in Baarn vond daarom dat de korrels uit voorzorg verwijderd moesten worden.
Uit eigen bodemonderzoek concludeerde de gemeente onlangs echter dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. "De resultaten betekenen dat de ondergrond schoon is", zei wethouder Mariska de Koning.
ChristenUnie-SGP is een van de partijen die zich toch nog zorgen maakt over de rubberkorrels. Kinderen op het Cruyff Court zouden ze bijvoorbeeld in hun mond stoppen. "Daarmee wil je geen risico's nemen", zegt fractievoorzitter Roy Bruins van ChristenUnie-SGP. Baarn heeft daarom besloten om te kiezen voor ander materiaal dat voldoet aan de kinderspeelgoednorm binnen de Europese Unie.
Het Cruyff Court is als eerste aan de beurt. Een jaar later (2019) volgen de andere sportvelden in Baarn, als er meer duidelijk wordt over nieuwe Europese richtlijnen over de korrels. De korrels worden daar vervangen tijdens de al geplande renovatie van het veld. Het vervangen van het Cruyff Court kost alleen al 74.000 tot 99.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.