Politie sms't drugsgebruikers: "Uw nummer is aangetroffen in een dealertelefoon"

MONTFOORT/OUDEWATER - Tachtig inwoners van Montfoort en Oudewater ontvangen vanavond om 19.00 uur een sms-bericht van de politie. Daarin staat dat hun telefoonnummer is aangetroffen in de telefoons van twee aangehouden drugsdealers.
"Met deze actie willen we zowel de vraag- als aanbodkant van de drugsmarkt verstoren", aldus burgemeester Van Hartskamp van Montfoort. Zij wijst op de grote gezondheidsrisico's en de maatschappelijke impact van dealen en drugsgebruik.

ANONIMITEIT

Dealers hebben behalve een eigen telefoon, meestal ook een telefoon die speciaal voor bestellingen van drugs wordt gebruikt. Het contact tussen drugsdealer en drugsgebruiker is gebaseerd op vertrouwen en anonimiteit. Veel gebruikers willen niet openlijk geassocieerd worden met de wereld van drugshandel. Teamchef Hazewinkel van de politie: "Wij hopen dat de vermoedelijke drugsgebruikers geen drugs meer zullen kopen bij deze aangehouden dealers. Mogelijk wordt ook invloed uitgeoefend op de handel van andere handelaars."

TELEFOONS VERDACHTEN

De drugsdealers zijn een paar maanden geleden aangehouden. In beide gevallen ging het om mannen uit Utrecht. Uit het politieonderzoek bleek dat in de telefoons van de verdachten telefoonnummers stonden van klanten uit onder andere Montfoort en Oudewater. Politie en gemeenten hebben daarop gekozen voor deze "relatief nieuwe benadering".
De sms-actie beperkt zich tot nummers uit de dealertelefoons, waarvan is vastgesteld dat er wederzijds contact is geweest en die te herleiden zijn tot gebruikers of abonnementhouders uit Montfoort en Oudewater.

HULP

Via de website van de gemeenten worden de ontvangers van de sms gewezen op de gevaren van drugsgebruik en de maatschappelijke én strafrechtelijke risico's. Gebruikers worden doorverwezen naar de hulpverlening.
Oudewater kampt al langer met drugsproblematiek. Eerder werd een expert aangesteld om een plan van aanpak te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.