Utrechtse agenten gaan experimenteren met bodycams

PROVINCIE UTRECHT - Politieagenten in de regio Utrecht gaan vanaf volgende week bodycams dragen. Het gaat om een proef om te kijken of het werk van agenten er veiliger door wordt.
Volgens de politie hebben agenten geregeld met agressie en geweld te maken. Uit eerder onderzoek zou blijken dat dit minder gebeurt als mensen weten dat ze gefilmd worden. De test moet daar meer duidelijkheid over geven.

ROOD LAMPJE

Agenten bepalen zelf wanneer ze de camera aanzetten, maar ze moeten dat wel laten weten aan omstanders. Ook gaat er bijvoorbeeld een rood lampje branden zodat mensen weten dat er opnames gemaakt worden.
In principe mogen de camera's alleen aangezet worden op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er kan wel een uitzondering gemaakt worden als er sprake is van een noodsituatie of een aanhouding op heterdaad.

PROEF

De proef gaat maandag van start in onder meer Amersfoort, Bilthoven, De Meern, Leusden, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht en Woerden. Niet alle agenten zullen de camera dragen, het gaat om een aantal van hen die de bodycam vrijwillig zullen dragen. Daarnaast krijgen ook de agenten van verkeershandhaving en surveillancehonden een camera.
Naast agenten in Utrecht, zullen ook in de rest van het land politiemensen uitgerust worden met bodycams. De proef duurt in elk geval tot volgend jaar maart.

NIET NIEUW

Het gebruik van bodycams is niet nieuw. In Amsterdam wordt er al mee geëxperimenteerd. Ook zijn de camera's in het verleden al incidenteel ingezet bij evenementen, zoals vorig jaar tijdens de kermisrellen in Amersfoort.