Boomziekte woekert voort in provincie Utrecht: "Dit heeft grote impact"

PROVINCIE UTRECHT - Veel gemeentes zijn gedwongen bomen te kappen vanwege een voortwoekerende schimmel: de zogenoemde essentaksterfte. Na Utrecht en Veenendaal hebben ook andere plaatsen last van de uit Scandinavië overgewaaide ziekte, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
In onder meer Woerden, De Ronde Venen, Leusden, Nieuwegein en Rhenen liggen de snoeispullen paraat. Daar grijpt de essentaksterfte snel om zich heen en in sommige gemeentes wordt nu al extra gekapt. In Houten zijn eveneens veel bomen ziek. De exemplaren die er het slechtst aan toe zijn, worden weggehaald.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Ook Wijk bij Duurstede ziet de verspreiding van de boomziekte met lede ogen aan. 19 procent van de bomen in die gemeente is een es. "Als een groot deel hiervan uitvalt heeft dit grote impact in het buitengebied en de randen van de bebouwde kom."
In Amersfoort staan zo'n zevenduizend essen. Binnenkort komt die gemeente met meer nieuws over de gevolgen van de boomziekte voor het straatbeeld.

VEENENDAAL

In
moeten 265 essen worden geruimd omdat door de hardnekkige schimmel takken spontaan naar beneden kunnen vallen. "Jammer dat een boom van deze omvang verdwijnt uit het straatbeeld", zegt wethouder Engbert Stroobosscher. "Waar mogelijk worden op dezelfde plaatsen bomen herplant."

BESTRIJDEN IS ZINLOOS

Essentaksterfte is in de jaren negentig ontdekt in Polen, vertelt boomdeskundige Jan-Willem de Groot. "En vervolgens in vrij rap tempo via de Baltische staten en Scandinavië in Nederland terechtgekomen. Bestrijden heeft geen zin. Sporen gaan hun eigen weg en worden door regen en wind gedragen."

GEMEENTE UTRECHT

bleek al dat de schimmel met name in de stad Utrecht voor heel veel problemen zorgt. Tachtig tot negentig procent van alle 24.000 essen zal waarschijnlijk doodgaan.
Het vervangen van die bomen zal zo'n 20 miljoen euro kosten. Volgende week komt de gemeente Utrecht met meer nieuws over de maatregelen die genomen kunnen worden tegen de schimmel.

"Deze boomziekte is niet te bestrijden"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.