RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Azc Overberg sluit een jaar eerder en gaat per 1 januari dicht

OVERBERG - Het asielzoekerscentrum in Overberg gaat eerder dicht dan gepland. Het azc zou in eerste instantie openblijven tot 2019, maar sluit nu al per 1 januari 2018. Dat bevestigt burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Volgens Naafs heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het pand niet meer nodig omdat de instroom van vluchtelingen afneemt. In de voormalige jeugdgevangenis werden sinds 2014 minderjarige vluchtelingen opgevangen.

Omwonenden krijgen binnenkort een brief van de gemeente waarin ze worden bijgepraat over de sluiting van het azc. In de brief wil Naafs omwonenden ook bedanken voor "de constructieve samenwerking".


ONRUST

De komst van het azc naar Overberg leidde in 2014 tot onrust bij omwonenden en heftige discussies. Na de mededeling dat er vierhonderd asielzoekers zouden komen, kwam de buurt in opstand. Het aantal vluchtelingen ging daarop naar beneden naar tweehonderd.

Volgens burgemeester Naafs is er altijd geprobeerd open en transparant te zijn over het azc. Er waren meerdere incidenten, zoals bijvoorbeeld een grote vechtpartij, maar daar is volgens Naafs altijd over gecommuniceerd.


RIJKSPAND

Wat er na 1 januari met het pand gaat gebeuren is nog niet bekend. Het is eigendom van het Rijk.

Volgens Naafs wordt daar nog naar gekeken. Het pand stond al eerder langere tijd leeg, na het vertrek van de jeugdgevangenis in 2010.

Naast Overberg kent de gemeente Utrechtse Heuvelrug ook nog een azc in Leersum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht