Paardenvirus treft opnieuw paardenstal in Eemnes

EEMNES - Eemnes kampt wederom met Rhinopheumonie, een ziekte bij paarden die wordt veroorzaakt door een herpesvirus. "Een vervelende ziekte, die helaas regelmatig voorkomt."
Haike Blaauw is directeur bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) en kent helaas het klappen van de zweep. "De dierenarts die ik gisteren sprak vertelde mij dat dit de zesde uitbraak dit jaar is in zijn praktijk."
Het getroffen bedrijf heeft besloten dat de paarden de locatie de komende weken niet mogen verlaten en dat er geen paarden van buiten worden toegelaten. Klanten van het bedrijf zijn op de hoogte gebracht van de situatie.

ONRUST

Het is niet voor het eerst dat Rhinopheumonie voor onrust zorgt onder paardeneigenaren in Eemnes.
werd de ziekte ook vastgesteld in een stal. Deze keer gaat het om een variant die lijkt op verkoudheid, en die ook abortus en neurologische verschijnselen kan veroorzaken.
"Er zijn op het bedrijf al verregaande maatregelen genomen om de ziekte te beteugelen", vertelt Blaauw. "Vanmiddag komt de betreffende paardenarts naar het bedrijf om voorlichting te geven aan de eigenaren van de paarden over de genomen maatregelen."

MILD

Blaauw: "De ziekte heeft gelukkig geen gevolgen voor mensen, behalve dan natuurlijk dat ze er moeite mee hebben dat hun paard ziek is. Tot nu toe verloopt het virus vrij mild, uiteraard hopen we dat dit zo blijft. Twee maal per dag neemt men de temperatuur op van alle paarden om een goed beeld te houden van de situatie. Dodelijke gevallen komen voor, maar gelukkig niet heel veel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.