RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Volledige documentatie van verzetsheld in nieuwe collectie Kamp Amersfoort

1/3
AMERSFOORT - Kamp Amersfoort heeft sinds deze week een nieuwe collectie. Deze omvat bijna honderd originele documenten, foto's en brieven van één gevangene: Martinus 'Tini' Dereumaux. Gisteren was het precies 75 jaar geleden dat hij op Fort Rijnauwen in Bunnik werd gefusilleerd.

"We krijgen vaker bijzondere schenkingen, maar we hebben een collectie over één persoon nog nooit zo compleet gezien", vertelt woordvoerder Remco Reiding. "Schoolrapporten, zijn verlovingskaartje, foto's uit het stadion van zijn geliefde ADO; je kunt het zo gek niet verzinnen of we hebben het."

Dereumaux sloot zich na de Duitse inval aan bij de Haagse afdeling van de verzetsgroep Nederland voor Oranje. De werkzaamheden bestonden uit het vervalsen van documenten, wapentransporten, sabotage, illegale bladen verspreiden en hulp aan onderduikers. De groep werd opgerold na infiltratie door de beruchte verrader Anton van der Waals.

COLLECTIE
De collectie bevat onder andere een dagvaarding uit 1934. De toen 17-jarige Dereumaux had "des namiddags omstreeks 8 uur op den openbaren weg, de Schoolstraat, een bal voortgeschopt".

Zijn kampnummer 874 bevindt zich in het dossier, evenals verschillende brieven vanuit en naar Kamp Amersfoort. De brief waarin het Feldgericht de voltrekking van zijn doodvonnis aan de familie bekendmaakt en de naoorlogse condoleances van Koningin Wilhelmina ontbreken evenmin.

De aanwinst van de collectie past bij de uitbreidingsplannen van Kamp Amersfoort, dat meer tentoonstellingsruimte gaat krijgen en educatief centrum op het gebied van gevangenschap in de Tweede Wereldoorlog wil worden. In het kamp zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen.

 | Foto: Kamp Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -