Prijs voor Utrechts ontwerpbureau met 'abonnement op goed leven'

UTRECHT - Het Utrechtse ontwerpbureau NOHNIK heeft gisteren de prijsvraag 'Who Cares' gewonnen. Deze prijsvraag is in het leven geroepen door de Rijksbouwmeester en vraagt om een nieuwe kijken op wonen en zorg.
De inzending 'Care2Share' werd gekozen uit 174 plannen voor een wijk in Groningen. Het plan is volgens het bureau een vernieuwend en integraal concept voor wonen, zorg en ondersteuning in een toekomstbestendige Oosterparkwijk in Groningen.
De vraag was hoe mensen in die bestaande wijk zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het bureau maakte daarom eerst een visie, om eerst in kaart te brengen wat daarvoor nodig was.

WONING AANPASSEN

Wieteke Nijkrake van NOHNIK: ''We kwamen erachter dat een woning aanpassen eigenlijk niet voldoende is. En waar we achter kwamen, als mensen hulp nodig hebben weten ze vaak niet waar ze moeten zijn, met welke vraag ze bij wie moeten aankloppen."

ABONNEMENT

Ze kwamen daarom op het idee van een leefabonnement, dat mensen helpt met het krijgen van persoonlijke hulp en ondersteuning. "Nu is er veel stress bij veel bewoners als ze hulp of zorg nodig hebben. Waar moet ik zijn? De Wmo, de gemeente? Wij willen dat ze via dat abonnement een soort leefconsulent hebben die ze helpt. Dat abonement is dan weer gekoppeld aan organisaties en diensten in de wijk."
Naast het abonnement heeft het Utrechtse bureau in de wijk ook ruimte gemaakt voor onder meer een ambachtshuis en beweegtuinen.
Het streven is dat de plannen van het ontwerpbureau ook uitgevoerd gaan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.