Utrechtse vader legt al 18 jaar zijn dochter Lotte vast op beeld

UTRECHT - Eerdere filmpjes gingen al de hele wereld over en morgen volgt een nieuw hoofdstuk: 'Portrait of Lotte - 0 to 18 Years'. In deze timelapse van kunstenaar Frans Hofmeester uit Utrecht is te zien hoe zijn dochter verandert. Van haar geboorte tot 18-jarige leeftijd.
De Utrechtse Hofmeester begon 18 jaar geleden met zijn videoproject. Hij filmde zijn dochter elke week 15 seconden. En dat doet hij nog steeds, vertelde dochter Lotte vandaag in het televisieprogramma UVandaag.
"Vroeger was het een soort van routine. Ik vroeg wel eens op m'n achtste op camera: waarom film je me eigenlijk altijd papa? Maar het was heel normaal. Ik ben eigenlijk pas een paar jaar geleden gaan realiseren van: oh ja, dit is echt heel speciaal om van jezelf te hebben. Want je ziet jezelf helemaal oud worden."

VERANDERINGEN

Frans: "In 1999 had ik wel een camera maar die gebruikte ik voor mijn werk. De verandering vlak na de geboorte van Lotte vond ik zo groot, dat ik daar een concept voor wilde ontwikkelen om dat stelselmatig bij te houden. Eerst van dag tot dag en later van week tot week."
"De eerste keer dat ik het aan de familie in realtime liet zien na een jaar, was al spectaculair. Een baby'tje van een week oud, naar een meisje van een jaar." In de jaren erna werd het een soort ritueel voor vrienden en familie om elke verjaardag te informeren naar nieuwe beelden, zegt Frans. "Dan zeiden ze: heb je dat filmpje nog?"

POPULAIR

Niet alleen de familie bleek de beelden fascinerend te vinden. Toen Lotte 12 werd, maakte vader Frans een timelapse van enkele minuten van alle fragmentjes uit haar leven. De beelden bleken een hit en gingen de hele wereld over. Vier jaar later deed hij dat nog eens dunnetjes over toen zijn dochter 16 werd.
Alle beelden zijn nog altijd te bekijken op YouTube. Daar staan ook de filmpjes die Frans maakte van zijn zoon Vince. "Op mijn YouTube-kanaal is het totaal aantal filmpjes op dit moment meer dan 67 miljoen keer bekeken. En ik denk een kleine honderd miljoen als je Facebook en Vimeo daar bij rekent."

NIET STOPPEN

En morgen komt daar dus een nieuw filmpje bij, waarop te zien is hoe Lotte is veranderd van 0 tot 18. "Niet te bevatten", zegt Lotte. "Wij vinden het een soort van logisch dat we het hebben volgehouden, maar het is niet heel vanzelfsprekend dat je het achttien jaar volhoudt."
Hoe lang het project nog doorgaat, weten vader en dochter nog niet. "Ik denk: je hebt nu iets wat niemand heeft en het is zo bekend geworden dan kan je toch niet stoppen? Dat mag niet. Als je dit van 0 tot 80 hebt...", fantaseert Lotte.

Utrechtse vader legt al 18 jaar zijn dochter vast op beeld
Frans Hofmeester en dochter Lotte in UVandaag over hun videoproject

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.