Stralende Cuneratoren voorbeeld voor Utrechtse Domtoren

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
RHENEN - 2,5 jaar lang stond de Cuneratoren in Rhenen in de steigers. Maar die zijn verdwenen, want de renovatie zit erop. De volgende oude toren in de regio is dus aan de beurt: de Domtoren. En ze kunnen van elkaar leren.
De renovatie van de Rhenense toren is prima verlopen, aldus alle betrokkenen. Alles liep op schema en financieel zijn ze ook binnen het budget van 5 miljoen euro gebleven. Kortom lachende gezichten vandaag bij de oplevering. Al was de Cuneratoren er slecht aan toe.

AFBROKKELEN

Het tufsteen op de toren is vervangen en dat was hard nodig, aldus wethouder Jan Kleijn: "Bij de vorige restauratie is niet de goede steen gebruikt. Vocht en vorst zorgden ervoor dat de stenen afbrokkelden". En dus was er kans op vallende stenen.
Daar is nu geen sprake meer van. De 82 meter hoge trots van Rhenen is weer prachtig. De wethouder is blij dat die weer te zien is: "De toren is van iedereen. Als je terugkomt van vakantie en je komt aanrijden: dat geeft voor iedereen hier een gevoel van thuis".

DOMTOREN

De restaurateur die de Cuneratoren heeft aangepakt ziet veel gelijkenissen met de Dom: "Ze noemen dit ook wel de kleine Domtoren", aldus Eric Hoffman. "Hier op de bisschoppelijke grens Utrecht-Gelderland wilde de bisschop van Utrecht pronken. Daarom staat die in Rhenen."
De restauratie van de Domtoren komt binnenkort op de markt. En de experts daar hebben wel naar Rhenen gekeken, zegt de wethouder: "Ze zijn een keer wezen kijken. We hebben de knowhow meegegeven, waar we hier tegenaan gelopen zijn. Ik ga ervanuit dat ze er gebruik van gaan maken."
De restaurateur vond dit een eer: "We hebben veel torens gerestaureerd, maar deze is heel fraai gedecoreerd". Hoffman begint te lachen op de vraag of zij ook de Domtoren gaan aanpakken: "Dat zijn wij nog niet. Wie weet!" Na deze klus kan hij wellicht zo door naar Utrecht: "Dat zou heel goed kunnen."

FEESTJE

Toch had de Domtoren al iets, wat ze in Rhenen nog niet hadden: kleurenverlichting. Die heeft de Cuneratoren nu ook. "Maar maximaal 20 dagen in het jaar", legt wethouder Jan Kleijn uit. "Dat wilde de politiek. En op zondag blijft die in de basiskleur wit".
Op 14 december gaan de lampen voor het eerst branden. Dan wordt de vernieuwde Cuneratoren gevierd met de inwoners van Rhenen.

De renovatie van de Cunetoren in Rhenen is afgerond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.