Asbestbrand Nieuwegein: "N408 pas in de middag weer open"

NIEUWEGEIN - De N408 in Nieuwegein gaat vandaag niet meer open voor verkeer. De gemeente heeft vanavond bekend gemaakt dat de weg nog tot morgenmiddag 12.30 uur afgesloten blijft. Ook is er sinds vanavond een noodverordening actief om te zorgen dat mensen het gebied niet betreden.
Het bedrijventerrein de Liesbosch-Laagraven blijft afgesloten vanwege asbestonderzoek en sanering. Dit zal enkele dagen duren. De ramen en deuren in Nieuwegein en omgeving hoeven inmiddels niet langer gesloten te blijven. Dat liet de Veiligheidsregio Utrecht even voor 16.30 uur weten.
Bij de brand die gisteravond woedde op industrieterrein De Liesbosch in Nieuwegein is meer asbest vrijgekomen dan gedacht, bleek vanmiddag uit onderzoek van een gespecialiseerd bedrijf. De bedrijventerreinen Liesbosch en Laagraven zijn niet of nauwelijks bereikbaar. Meerdere wegen, waaronder de N408, zijn vanmorgen afgesloten in verband met de asbestwerkzaamheden.
Mannen in witte pakken doen op dit moment onderzoek rondom de plek van de brand. De gemeente heeft een kaartje van het afgezette gebied gemaakt. Het is bedoeling dat de wegen en de bedrijventerreinen aan het einde van de dag weer toegankelijk zijn, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Toch zal de asbestsanering nog wel enkele dagen duren. Vooral het schoonmaken van de bermen kost veel tijd.
"De asbestverspreiding zal naar verwachting beperkt blijven tot het industrieterrein en niet de woongebieden", aldus de gemeente die op haar website ook antwoord geeft op gezondheidsvragen.

OVERZICHT MAATREGELEN

- Een deel van bedrijventerrein Liesbosch-Laagraven is beperkt bereikbaar via de Noordersluis, meldde de gemeente om 09.15 uur. Het gaat om het gebied ten westen en ten zuiden van Ravenswade. De toegankelijkheid geldt alleen voor bestemmingsverkeer (auto's/bestelbusjes) en niet voor vrachtverkeer.
- Industrieterrein Laagraven blijft waarschijnlijk de hele dag dicht.
- De A12 is niet bereikbaar via de Laagravenseweg vanuit Houten en Nieuwegein.
- Het volkstuinencomplex is niet toegankelijk. De eigenaren kunnen het terrein niet op. "Wij zoeken uit wat de consequenties zijn voor de volkstuinen", aldus de gemeente.
- De N408 is in beide richtingen afgesloten. Omleidingsroutes: Nieuwegein via A.C. Verhoefweg en Houten via Limesbaan (N421) of De Staart.
- De wegafsluiting geeft ook hinder voor busmaatschappij Qbuzz. Voor bus 66 vervallen de haltes: Penintentiaire Inrichting, Ravenswade, Martinbaan. Vanaf halte Marconi-Hoog rijdt lijn 66 wel.
- Bouwmarkt Hornbach is vandaag wel geopend. Ook de Penitentiaire Inrichting is bereikbaar.

BRAND

De grote brand woedde gisteravond in een veilinggebouw aan de Ravenswade. Het gaat niet om het voormalige distributiepand van Albert Heijn, zoals eerder op de site van de gemeente stond.
Volgens de brandweer zou het pand binnenkort gesloopt worden en stond het zo goed als leeg. Rond 01.00 uur vannacht werd het sein brand meester gegeven, maar er wordt nog altijd nageblust. De oorzaak van de brand is onbekend.
In het dak van het gebouw zaten asbestplaten. De Veiligheidsregio Utrecht ging in eerste instantie uit van beperkte verspreiding, maar onderzoek van een specialistisch bedrijf wees anders uit.

Verslaggever Robert Jan Booij met de VRU (10.30 uur)
Mannen in witte pakken doen asbestonderzoek in Nieuwegein
Wegen en bedrijven dicht door asbestbrand Nieuwegein
Brand verwoest gebouw op bedrijventerrein Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.