Instellingen

"Voorkomen van radicalisering mag beloond worden"

© ANP
UTRECHT - Een Utrechtse hulplijn voor ouders van mogelijk radicaliserende jongeren maakte vanmiddag kans op een prestigieuze prijs. De Hein Roethofprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan initiatieven die voor meer sociale veiligheid. Dit jaar was onder meer de Hulplijn Radicalisering genomineerd.
De hulplijn is opgericht door het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders voor mensen die denken dat hun kind of familielid extreme opvattingen ontwikkelt en zich steeds meer van de samenleving afkeert. Medewerkers horen het verhaal aan en wijzen op mogelijkheden om hulp te krijgen.

TABOE

"Drie jaar geleden, bij het begin van de hulplijn, was het onderwerp nog een beetje taboe", zegt Habib el Kaddouri van SMN. "Toen trokken mensen pas op het laatste moment aan de bel. Tegenwoordig is dat gelukkig veranderd."
Als bijvoorbeeld een moeder belt, omdat ze zich zorgen maakt over het gedrag van haar zoon, probeert een medewerker van de hulplijn eerst te duiden wat er aan de hand is, legt El Kaddouri uit. "Stel dat die jongen zich steeds vaker terugtrekt, vaak in zijn kamer zit en alleen via sociale media contact met de wereld heeft, dan horen we eerst degene die belt goed aan. Als het inderdaad om radicalisering gaat, bieden we een vertrouwenspersoon aan waarmee ze kan praten. Die kan doorverwijzen naar de juiste instanties."

UITREIZEN

Soms gebeurt het dat de jongere in kwestie al voorbereidingen treft om uit te reizen naar jihadistisch oorlogsgebied. "Het is een aantal keer voorgekomen dat iemand midden in de nacht belt", zegt El Kaddouri. "Dan maken we een ambtenaar die over openbare orde en veiligheid gaat wakker en die moet natuurlijk ook zijn burgemeester inschakelen. Zo worden er maatregelen getroffen om te voorkomen dat hij vertrekt."
Voor El Kaddouri betekent de nominatie voor de Roethofprijs veel. "Absoluut. Dit initiatief is van onderaf opgezet met vrijwilligers en ontstaan omdat de gemeenschap verantwoordelijkheid neemt. Naast alle maatregelen voor repressie is mag ook het voorkomen van radicalisering, de preventie, beloond worden."

JUSTITIE EN VEILIGHEID

De Hein Roethofprijs is in 1987 door het ministerie van Justitie en Veiligheid in het leven geroepen om projecten voor veiligheid en tegen criminaliteit meer bekendheid te geven. De winnaar krijgt 20.000 euro en een kunstwerk.
Behalve de Hulplijn Radicalisering in Utrecht waren ook Forsa! in Den Haag en Heilige Boontjes Koffie in Rotterdam kanshebbers. Bij de uitreiking vanmiddag in de Werkspoorkathedraal in Utrecht werd bekendgemaakt dat het Rotterdamse koffieproject heeft gewonnen. Jongeren onder de 27 jaar krijgen daar een leer-werktraject in een koffiebar, bij een webshop voor koffie en bij een branderij.

Habib el Kaddouri over de Hulplijn Radicalisering in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.