Ondernemers teleurgesteld over niet verschijnen lijst Altrecht

DEN DOLDER - Ondernemers in Den Dolder zijn teleurgesteld over het niet verschijnen van de lijst van Altrecht Aventurijn. De forensisch psychiatrische kliniek zou een lijst naar buiten brengen met de straffen van patiënten, maar doet dat niet. "Een teken aan de wand. Altrecht neemt onze problemen niet serieus", aldus de ondernemersvereniging.
Altrecht brengt de lijst niet naar buiten vanwege de privacy. "We hebben het even 'on hold' gezet. Het blijkt lastiger dan we dachten", bevestigt een woordvoerder na een artikel in de Volkskrant. De kliniek is bang dat de informatie in de lijst makkelijk te herleiden is naar hun cliënten. De kliniek bekijkt nu wat er in hoofdlijnen naar buiten gebracht kan worden. Ze hopen dat die deze week verschijnt.

UITSTEL

De ondernemers zijn niet blij met het uitstel, aldus Jeroen Hol van de ondernemersvereniging: "Ik vind het jammer dat de privacy van delinquenten, boven de veiligheid van mensen gaat. Dat is het grootste probleem." Volgens hem wachten inwoners en ondernemers met smart op de lijst: "We willen weten wat voor soort mensen er zitten."
Volgens Hol is de informatie niet makkelijk te herleiden naar de patiënten: "Er worden toch geen namen gepubliceerd." De ondernemers hopen dat die andere lijst er dan wel komt. En dat de burgemeester van Zeist wordt bijgepraat. "Dan kan de gemeente actie ondernemen, als het dreigt fout te gaan."
Het dorp is nog steeds niet gerust op de kliniek en haar cliënten: "Er lopen veel mensen die we liever niet hebben in zo'n dorp." De gemeente en Altrecht hebben wel maatregelen genomen om het veiligheidsgevoel te vergroten. Zo is er meer beveiliging in het dorp. "Maar hoelang gaat dit duren? En daarna? Dat is de grote vraag die het dorp bezig houdt", aldus Hol.
De gemeente Zeist laat weten dat de extra maatregelen van kracht blijven, zolang dat nodig is. Daarbij luisteren ze naar de inwoners, benadrukt een woordvoerder. Zeist heeft geen lijst gekregen en voor zover nu bekend komt die gedetailleerde lijst niet naar de gemeente.

SLUITEN

De belangenvereniging Den Dolder verzamelt al die vragen en verstuurt die vandaag naar Altrecht. Rob Zee van het comité: "Er zijn zo'n 50-60 vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat is de handelswijze? Hoe ziet de toekomst eruit? Die strekking hebben ze." Volgens Zee is de extra beveiliging goed ontvangen.
De ondernemersvereniging blijft bij hun eerdere oproep: "Sluit de kliniek. Breng die mensen onder bij andere klinieken. Daar zijn geen problemen. Dan is er rust."
Er loopt een onderzoek naar de kliniek in Den Dolder. Zowel door de overheid als door Altrecht zelf. De nieuwe minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zei vorige week tegen de NOS dat de kwestie Anne Faber "bovenop de stapel" ligt.

Ondernemers in Den Dolder zijn teleurgesteld over het niet verschijnen van de lijst van Altrecht Aventurijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.