D66 in Utrecht wil besluit over erfpacht

UTRECHT - Het Utrechtse gemeenteraadslid Lars Roodenburg (D66) wil dat er nu eindelijk een beslissing wordt genomen over de regeling voor erfpachters. Het raadslid zet zich al twee jaar in om de afkoopregeling redelijk en betaalbaar te maken.
Ondanks dat er nog steeds weerstand is tegen het voorstel, denkt hij dat de erfpachters vooral gebaat zijn bij zekerheid. "Mensen vragen dat ook aan mij, ze willen weer rustig slapen en weten waar ze aan toe zijn."
In Utrecht zijn er 3500 huishoudens die in een huis wonen met erfpacht. Deze Utrechters hebben het huis waar ze in wonen gekocht, maar zij huren de grond onder en om hun huis van de gemeente. Utrecht wil van deze erfpacht afstappen en bewoners de erfpacht laten afkopen.
De afgelopen twee jaar is er gewerkt aan een kortingsregeling om de afkoopsom behapbaar te maken, maar het gaat nog steeds om veel geld. De bedragen variëren van minder dan 10.000 euro tot 200.000 euro.

VERZET

Een groep bezorgde huiseigenaren, die zich verzameld hebben onder de naam Erfpacht-Utrecht.nl, verzetten zich nu tegen het voorstel. De groep heeft met behulp van donateurs een advocaat naar de zaak laten kijken. Volgens hen klopt er niets van de regeling die nu op tafel ligt. "De gemeente heeft een slechte regeling en geeft daar een korting op, maar dan is het nog geen goede regeling", legt Danielo Sijtsma uit van Erfpacht-Utrecht.nl. "Bij zo'n ingewikkeld onderwerp als erfpacht verwacht je een betrouwbare overheid, maar dat blijkt nu een misvatting."

RECHTER

Als de regeling wordt aangenomen in de raad, dan stapt de actiegroep naar de rechter. Lars Roodenburg is niet bang dat het voorstel bij de rechter zal sneuvelen. "We denken echt dat we een redelijk voorstel hebben gedaan, dat het voor sommige niet goed genoeg is, dat kan", ligt het raadslid toe. "We leven in een rechtsstaat, als mensen het ergens niet mee eens zijn dan is het prima om daar juridische stappen tegen te ondernemen."
Donderdag wordt er gestemd. Er lijkt een meerderheid te zijn, alleen de PvdA is tegen.

Utrechters verzetten zich tegen afkoopregeling erfpacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.