Mijlpaal: alle treinstations toegankelijk voor blinden en slechtzienden

AMERSFOORT - Blinden en slechtzienden kunnen op alle stations in Nederland terecht. Patiëntenorganisatie De Oogvereniging en spoorbeheerder ProRail vieren die mijlpaal vandaag in Amersfoort.
De afgelopen jaren is er op 410 treinstations in totaal voor 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen aangebracht. Omdat die overal op dezelfde manier zijn gelegd kunnen blinden en slechtzienden in principe op elk station hun weg vinden.
Bij liften en trappen zijn 800 voelbare bordjes gemonteerd die vertellen naar welk perron een trap leidt. Ook zijn er 5.000 gesproken routebeschrijvingen van stations gemaakt en zijn obstakels uit de looproutes weggehaald. De perronranden zijn over een gezamenlijke lengte van 250 kilometer met contrasterende verf beschilderd. Voor de vier grootste stations zijn voelbare stationsplattegronden ontwikkeld, een proef die mogelijk navolging krijgt in de rest van het land.
De Oogvereniging is blij met het resultaat. "Wat nu gerealiseerd is, is een lang gekoesterde wens", zegt directeur Joep Aarts. Ook ProRail is te speken over het resultaat. "We zijn trots op de geleverde prestatie en we willen graag dat mensen die blind of slechtziend zijn de voorzieningen optimaal gaan gebruiken", aldus Bram ´t Mannetje van ProRail.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.