Verdachte van brandmoord: "Ik wist niet dat Lindsey op zolder sliep"

AMERSFOORT - De 28-jarige Thi H., die wordt verdacht van de Amersfoortse brandmoord, wijt haar gedrag aan medicatie. Ook werd de Vietnamese vrouw naar eigen zeggen lastiggevallen, mishandeld en bedreigd door familie. Dat verklaarde ze vandaag in de rechtbank. Het OM eiste 12 jaar en cel en tbs en stelt dat er sprake is geweest van voorbedachten rade.
De vrouw zei niet te hebben geweten dat haar halfzusje Lindsey (11) op zolder sliep ten tijde van de fatale brand. De vader van het overleden meisje liet in een verklaring weten dat Thi H., die ook wel Suzan wordt genoemd, erg in de war moet zijn geweest. Ze was volgens hem altijd gek op haar halfzusje, net als de hele familie.
Thi H. zou in de nacht van 13 op 14 januari in de Gounodstraat de woning van haar moeder in brand hebben gestoken. Lindsey kwam daarbij om. Een 25-jarige zus van Lindsey overleefde de brand. Al snel was duidelijk dat er opzet in het spel was. Op 7 maart volgde de arrestatie van Thi H.

PSYCHE

Binnen het gezin speelden al langer problemen met de Amersfoortse vrouw. Ze zou de familie hebben gehaat omdat die haar wegens een psychische stoornis had laten opnemen in een kliniek. "Mijn familie hield me opgesloten in Zon & Schild en zorgde dat ik geen enkele vrijheid had", verklaarde ze.
De vrouw werd naar eigen zeggen gedwongen om op Lindsey te passen. Ook zou ze door haar moeder en andere familieleden zijn mishandeld. Haar broertje kreeg daarvan de schuld, zei ze. "Ik wilde nooit in Nederland zijn, maar terug naar Vietnam om bij opa en oma te wonen. Die gestoorde vrouw dwong mij om bij haar te wonen", sprak Thi H. Met die vrouw, doelde ze op haar moeder.

WAANBEELDEN

Thi H. stichtte al vaker brand bij haar moeder. Een andere woning en haar auto moesten het toen ontgelden. "We zien een geschiedenis met heel heftige boosheid jegens haar moeder", stelde de officier van justitie. Volgens haar advocaat heeft H. last van paranoïde of schizofrene waanbeelden. Mogelijk is zij volgens hem ontoerekeningsvatbaar.
De vrouw is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Er is echter geen rapport, want ze heeft niet meegewerkt, zo werd vandaag duidelijk. Thi H. was bot en neerbuigend tegen psychologen. Ze gedroeg zich kinderlijk en reageerde traag. De onderzoekers kunnen dus niet zeggen of er sprake is van structurele psychische stoornis of kans op herhaling.

ZWIJGRECHT

Thi H. weigerde vandaag lange tijd ook maar iets te zeggen tijdens de rechtszaak "Zwijgrecht, zwijgrecht, zwijgrecht. Dat is het enige wat ze steeds zei", aldus
. Volgens hem bleef de rechter geduldig, maar was er een toenemende irritatie te bepeuren op de publieke tribune. Na een pauze kwam Thi H. met een verklaring die ze voorlas. "Ze is veranderd in een ware spraakwaterval. Alles komt er nu ineens uit, maar ze komt onzeker over voor een vrouw van 28", constateerde Ozinga.
De rechtbank confronteerde de vrouw tijdens de zitting met allerlei mogelijk bewijs. Volgens meerdere getuigen zou Thi H. bijvoorbeeld vaker hebben gesproken over plannen om brand te stichten. Als vriendinnen vroegen of ze dat echt van plan was, deed ze alsof het om een grapje ging. De vrouw weigerde hierover wat te zeggen tijdens de zitting. Ook over aankoopbonnen van liters brandstof die bij haar zijn gevonden, wilde ze niets kwijt.

INFORMANT

Tijdens een eerdere zitting werd al duidelijk dat de vrouw de fatale brandstichting tegen een politie-informant heeft toegegeven. "Die vrouw was heel irritant en opdringerig", zei Thi H. vandaag. "Ze ging heel slijmerig en lief doen en deed alsof ze zelf haar vader wilden ombrengen met brand. Ze bleef maar doorvragen en kocht me om met sigaretten." Thi H. zou de informant hebben afgeraden om zelf brand te stichten. "Het is veel groter en heftiger dan ik had verwacht", zou ze hebben gezegd. Volgens het rapport van de informant bekende en ontkende Thi H. afwisselend dat ze de brand had aangestoken.
De vrouw suggereerde ook dat de informant de waarheid niet spreekt. "Zegt u dat de informant liegt?", vroeg de officier. H. antwoordde: "Ze heeft er haar eigen verhaaltje van gemaakt, dat doet iedereen volgens mij."
Het inzetten van de informant is op de juiste manier gebeurd en was volgens de rechtbank essentieel. Het Openbaar Ministerie is daarom wel ontvankelijk, stelde de rechter in een reactie op de advocaat van Thi H. Raadsman Jan Wiebes vroeg eerder vandaag om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Hij vindt dat, met het inzetten van de informant, de rechten van zijn cliënt zouden zijn geschonden. "Het OM heeft zich te veel laten leiden door de ernst van het misdrijf en te weinig oog gehad voor de rechten van verdachte", sprak raadsman Wiebes in de rechtszaal.
Volgens hem is er gebruik gemaakt van ongeoorloofde druk om de vrouw te laten bekennen. "Haar kwestbaarheid en vermoeidheid zijn tijdens verhoren misbruikt,", aldus Wiebes, die ook schermde met een internationaal verdrag en een arrest van de Hoge Raad. Die zouden aantonen dat het op deze wijze inzetten van een informant niet mag. "Een eerlijke behandeling van de zaak is niet meer mogelijk", aldus de advocaat, die ook pleitte voor onmiddellijke vrijlating van Thi H. Maar de rechter ging daar niet in mee.

REACTIE OM

De officier van justitie benadrukte in een reactie de ernst van de zaak en stelde dat er geen forensisch bewijs is tegen verdachte, maar wel een grote kans op herhaling. Onder meer gezien de eerdere brandstichtingen aan het adres van haar moeder. Volgens de officier was het inzetten van de informant de enige manier om de vrouw te laten bekennen en is dit besluit zorgvuldig genomen. De rechtbank is het hiermee eens.
De aanklager voerde ook aan dat de gesprekken met de informant spontaan en informeel waren. De informant was volgens het OM een professional die iedere schijn van een verhoor vermeed. De converstaties vonden bijvoorbeeld plaats tijdens de rook- of luchtpauze. Van ongeoorloofde druk was volgens de officier geen sprake. Ook is misleiding van een verdachte door een informant in te zetten volgens de wet toegestaan, zei de officier.

BUREN

Tijdens de slachtofferverklaringen kwamen onder meer buren aan het woord. Het zwartgeblakerde, dichtgetimmerde huis en de brandlucht herinnert hen voortdurend aan het drama. De buren kwamen met vorderingen van honderden euro's voor geleden schade.

MOEDER

Een voorgelezen verklaring van de moeder begon als volgt: "Lieve Suzan, mama houdt van je. Ik weet niet waarom je mij zo haat." De zeer emotionele verklaring van de moeder was vol van begrip en vergevingsgezindheid. Het publiek in de rechtszaal was ontroerd, maar Thi H. leek zich voor de woorden te hebben afgesloten, zag verslaggever Riks Ozinga.

VADER

Iemand anders sprak namens de vader van Lindsey. "Mijn dochter was mijn oogappel. De hele familie was gek op haar. Nooit meer zal ik haar zien of haar stem horen. Ook Suzan was gek op Lindsey. Ze moet heel erg in de war zijn geweest. Ik kan me niet voorstellen dat ze haar zusje wilde treffen", aldus de vader in een verklaring.