Asbestonderzoek bij A12 en N408, weer drukke ochtendspits

NIEUWEGEIN - Voor de tweede dag op rij hadden automobilisten rond Utrecht last van verkeershinder in de ochtendspits. Op de ring A12 Utrecht-Zuid is de afrit Hoograven/Houten namelijk nog steeds gedeeltelijk afgesloten voor asbestonderzoek.
Ook de N408 is nog dicht. "Op dit moment wordt er nog met man en macht gewerkt om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Er zullen straks bij daglicht nog wat visuele controles zijn en dan wordt waarschijnlijk rond 12.30 uur de weg vrijgegeven", aldus Patricia van Tricht van de Veiligheidsregio Utrecht, eerder vanochtend op Radio M Utrecht.

SCHOONMAAK

De prioriteit van de asbestbestrijders ligt op dit moment bij het schoonmaken van het industrieterrein en de N408. Als alles daar schoon is, gaan de asbestbestrijders de bermen controleren.
Volgens de Veiligheidsregio Utrecht kan dat geen kwaad. Van Tricht: "De gezondheidsrisico's zijn dan echt te verwaarlozen. Het valt echt mee, we hebben het niet over honderden meters. Het zijn relatief kleine stukjes asbest."
Asbestdeskundige Henk Onderstal is het daar mee eens. "Als mensen daar de ruimte en de rust voor krijgen moet dat zeker lukken. Die vezeltjes hebben op dit moment met wind te maken en luchtverplaatsing, maar die kun je niet zien. Dus je kunt er wel naar zoeken maar je ziet ze niet. Men gaat met name naar stukjes asbest zoeken en die opruimen want die kunnen in de toekomst een gevaar vormen", aldus Onderstal.

BRAND

Zondagavond brak de
in een loods op bedrijventerrein De Liesbosch uit en kwam er asbest vrij. Het vuur was snel onder controle maar
zijn boos.
Zij vinden dat de gemeente Nieuwegein niet goed heeft gecommuniceerd over de gevolgen van de brand. Burgemeester Backhuijs snapt de kritiek maar zegt dat zorgvuldigheid en gezondheid wel voor alles gaan.

Veiligheidsregio Utrecht: "Het zijn relatief kleine stukjes asbest"
Asbestbestrijder: "Goede voorlichting kan onrust wegnemen"
N408 gaat naar verwachting vanmiddag weer open

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.