NS-conducteur levert na ruim 150 jaar kniptang in
PROVINCIE UTRECHT - De conducteur van NS verliest de iconische kniptang. De tang was meer dan 150 jaar onlosmakelijk verbonden aan de functie van kaartjescontroleur, maar is overbodig geworden.
Sinds invoering van de ov-chipkaart is het knippen of stempelen van treinkaartjes niet meer nodig. De NS schaft het apparaat met ingang van morgen af. In 2014 nam het spoorbedrijf al afscheid van het 'papieren' treinkaartje. In het Spoorwegmuseum wordt vanaf deze week een serie controletangen uit de vaste collectie getoond.
KARTONNEN KAARTJES
Treinkaartjes werden sinds de start van het treinverkeer in de negentiende eeuw elk afzonderlijk uitgeschreven en uitgeknipt. Pas in 1840 werde in Engeland een machine ontwikkeld die voorgedrukte kartonnen kaartjes kon produceren. Dat kaartje deed in Nederland in 1857 zijn intrede. Om te controleren of en voor welk traject de reiziger een vervoerbewijs had gekocht markeerde de conducteur het met een speciaal daarvoor gemaakte kniptang.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er diverse apparaten op de markt. Naast controletangen die gaatjes knipten kwamen er ook tangen die een datumstempel zetten. Tot 2012 had iedere conducteur zo'n tang op zak. In dat jaar werd de ov-chipkaart ingevoerd, die conducteurs alleen nog scannen om na te trekken of een reiziger heeft ingecheckt. Morgen valt het doek definitief voor de 'oudewetse' kniptang.