Utrecht lekt gegevens van 150 bijstandsgerechtigden

UTRECHT - Door een fout van de gemeente Utrecht zijn ongeveer 150 namen van bijstandsgerechtigden op straat beland. Een woordvoerder heeft het datalek bevestigd na vragen van RTV Utrecht.
De gemeente heeft een bestand met de gevoelige informatie verstuurd naar een inwoonster van de stad . De lijst bevat burgerservicenummers, achternamen en de start- en einddata van de betreffende uitkeringen. Een medewerkster van de afdeling Werk en Inkomen wilde het bestand in een e-mail naar een collega sturen, maar selecteerde per ongeluk het mailadres van de inwoonster die dezelfde achternaam heeft.
Volgens de gemeente heeft de ontvanger van de verkeerd geadresseerde mail toegezegd dat ze alle informatie zal vernietigen. De mensen die in het bestand worden genoemd krijgen allemaal een brief met uitleg. De blunder wordt ook intern besproken in het Stadskantoor. Het lek is, zoals voorgeschreven, gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens, die toezicht houdt op organisaties die met privacygevoelige informatie werken.
De gemeente Utrecht heeft tegen RTV Utrecht gezegd dat ze maatregelen neemt om herhaling te voorkomen. Zo worden dit soort e-mails voortaan niet meer aan individuele medewerkers gestuurd, maar alleen nog aan speciaal aangemaakte mailgroepen, waarin alleen de adressen staan van mensen die gemachtigd zijn om de privégegevens in te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.