Instellingen

OM eist 12 jaar cel en tbs voor brandmoord op Lindsey uit Amersfoort

© AS Media / Politie
AMERSFOORT - Tegen de 28-jarige Thi H. is twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor de Amersfoortse brandmoord. Volgens de officier van justitie is er sprake van voorbedachten rade.
De Vietnamese vrouw wordt ervan beschuldigd dat ze in de nacht van 13 op 14 januari in de Gounodstraat de woning van haar moeder in brand heeft gestoken. De 11-jarige Lindsey, een halfzusje van Thi H. dat boven lag te slapen, kwam daarbij om het leven. Een 25-jarige zus van Lindsey overleefde de brand. Al snel was duidelijk dat er opzet in het spel was. Op 7 maart volgde de arrestatie van Thi H., die ook wel Suzan wordt genoemd.

KLINIEK

Binnen het gezin speelden al langer problemen met de vrouw. Ze zou de familie, en dan vooral haar moeder, hebben gehaat omdat die haar wegens een psychische stoornis had laten opnemen in een kliniek. Eerder stak de vrouw ook de auto en een andere woning van haar moeder in brand. Thi H. verklaarde vandaag dat ze is mishandeld en bedreigd door haar moeder en andere familieleden. Ook zou zij zijn gedwongen om op Lindsey te passen.

PBC

De vrouw, die tijdens haar jeugd in Vietnam veel ellende zou hebben meegemaakt, is onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Er is echter geen rapport, want ze heeft niet meegewerkt aan het onderzoek, werd vandaag duidelijk tijdens de
die
bijwoonde.
Volgens het Pieter Baan Centrum spelen stoornissen (schizofrenie en PTTS) van de vrouw wel een rol bij haar daden. De aanklager noemde Thi H. verminderd toerekeningsvatbaar, maar ook een strafbare dader.

INFORMANT

Thi H. heeft de fatale brandstichting in de Gounodstraat toegegeven tijdens gesprekken met een politie-informant, die volgens de rechtbank geoorloofd is ingezet. De vrouw uit Amersfoort beeldde een spuitbus met aansteker uit toen er naar de brand werd gevraagd. Ook maakte ze een sissend geluid.
Daarnaast zijn er aankoopbonnen van liters brandstof gevonden en heeft ze eerder aan vriendinnen verteld dat ze van plan was om brand te stichten. Later deed ze alsof dit een grap was.

VOORBEREID

De vrouw verklaarde vandaag zelf dat ze niet wist dat Lindsey op zolder sliep. Het OM stelt echter dat ze moet hebben geweten van de dodelijke risico's en dat er dus sprake is van moord. Thi H. dacht dat haar moeder thuis was en wist dat er meerdere mensen lagen te slapen, aldus de aanklager. Ook had ze alles voorbereid en heeft ze gekozen voor een

"geraffineerde methode van brandstichting", stelde de officier. Bovendien zijn de buren ook nog eens in gevaar gebracht door de brand.

VADER

Volgens de vader van het overleden meisje was Thi H. gek op haar overleden halfzusje, net als de rest van de familie. "Ze moet erg in de war zijn geweest", luidde zijn verklaring, die door iemand anders werd voorgelezen.

MOEDER

Een voorgelezen verklaring van de moeder begon als volgt: "Lieve Suzan, mama houdt van je. Ik weet niet waarom je mij zo haat." De zeer emotionele verklaring van de moeder was vol van begrip en vergevingsgezindheid. Het publiek in de rechtszaal was ontroerd, maar Thi H. leek zich voor de woorden te hebben afgesloten, zag verslaggever Riks Ozinga.
De uitspraak laat wat langer op zich wachten dan gebruikelijk en is over vier weken.

Verdachte brandmoord Amersfoort: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht"
Informant in brandmoordzaak: verdachte beeldde brand uit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.