"Schade voor Vianen kan oplopen tot 345 miljoen euro"

© ANP
VIANEN - De schadevergoeding die de gemeente Vianen moet betalen aan de familie Niemans kan oplopen tot een bedrag van maximaal 345 miljoen euro. Daarvoor waarschuwen de advocaten van de rechtsopvolgers van Niemans Beton.
Het is de gemeente Vianen en Niemans Beton niet gelukt om tot een schikking te komen in de langslepende zaak die tussen beide partijen speelt. Dat werd vandaag duidelijk in het Gerechtshof in Den Haag.
CONFLICT
De rechtszaak gaat over een ruzie die in de jaren zeventig ontstond, toen het toenmalige bedrijf Niemans Beton wilde uitbreiden. Het bedrijf had een nieuw soort heipaal uitgevonden en kon die alleen produceren als er een grondruil plaatsvond.
De nodige handtekeningen werden gezet, maar de levering van de grond ging uiteindelijk niet door. Niemans Beton kon daardoor niet uitbreiden.
SCHADE
Dat het bedrijf schade heeft geleden is duidelijk, alleen over het bedrag van de schade wordt al tientallen jaren gesteggeld. Tot voor kort wilde Vianen niet meer betalen dan 1,5 miljoen euro. De gemeente baseerde zich op een rapport van drie wijze mannen. Niemans Beton nam geen genoegen met dat aanbod.
Recent gaf het Gerechtshof in Den Haag een tussenarrest. Daaruit bleek dat de rekenmethode van de drie wijze mannen niet correct was. Vervolgens werden beide partijen uitgenodigd om uit te rekenen hoe groot de schade nu precies is.
BEREKENING
Als de methode wordt gevolgd van de drie wijze mannen, maar dan zonder de fout in hun berekening, komen Niemans Beton en de gemeente Vianen allebei tot een gelijk bedrag. Over de rente lopen de meningen uiteen, net als over de kosten die Niemans in rekening mag brengen voor de juridische kosten van de afgelopen jaren. Die lopen inmiddels op tot rond de 10 miljoen euro.
Het Gerechtshof in Den Haag had de partijen vandaag uitgenodigd om nog eens te onderhandelen op basis van het tussenarrest. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de wensen van de twee partijen te ver uit elkaar liggen om tot een schikking te komen.
Bij het begin van de zitting bood de gemeente Vianen 10 miljoen euro. Met een eigen berekening gebaseerd op een uitspraak van het Hof in 2009 kwam Niemans tot een bedrag van 107 miljoen euro, maar was bereid te schikken voor 52 miljoen euro. Voor de gemeente was dit bedrag onbespreekbaar, waarna de zitting werd beëindigd.
AANVECHTEN
De rechter liet duidelijk blijken niet blij te zijn met de gang van zaken. De gemeente overweegt nu naar de Hoge Raad te gaan om het tussenarrest aan te vechten. Daarmee gaat de zaak waarschijnlijk opnieuw jaren extra duren.
De rechter waarschuwde Vianen voor de risico's die het neemt met dit hoger beroep bij de Hoge Raad. De rechter gaf aan dat dit ervoor kan zorgen dat de kosten voor de gemeente veel verder oplopen.
MEGACLAIM
De advocaten van Niemans Beton sloten zich daarbij aan, die hadden diverse berekeningen van de schade gemaakt. In het meest nadelige geval voor de gemeente komt die berekening uit op 345 miljoen euro.
De advocaat van Niemans sloot de zitting af met een halve smeekbede. Ze zei dat deze ruzie nu al 41 jaar loopt en dat het fatsoenlijk was geweest van de gemeente Vianen om tot een schikking te komen.
Als de zaak opnieuw jaren door Vianen gerekt wordt, is de kans aanwezig dat de heer Niemans overlijdt voordat de zaak geregeld is. Als hij overlijdt, blijft de claim overigens bestaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.