Instellingen

Utrecht stopt met omstreden actiegroep Grauwe Eeuw

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft per direct de banden met De Grauwe Eeuw verbroken. Volgens wethouder Diepeveen heeft de actiegroep een standpunt ingenomen "dat de grenzen voor een fatsoenlijk debat ver overschrijdt".
Daarmee doelt hij mogelijk op de petitie die de club startte tegen TivoliVredenburg. Het Utrechtse podium zou zich schuldig maken aan racisme door een kinderfeest met cowboythema te organiseren.

GOUDEN EEUW

De Grauwe Eeuw heeft als doel een weerwoord te bieden tegen verheerlijking van de Gouden Eeuw. Het koloniale verleden mag volgens hen niet verheerlijkt worden.
Voorbeelden: zanger Gerard Joling zou op het podium geen indianentooi mogen dragen en Rijkswaterstaat moet de naam van de Coentunnel wijzigen omdat Jan Pieterszoon Coen een massamoordenaar is.

OVERLEG MET UTRECHT

Utrecht overlegde af en toe met De Grauwe Eeuw over de zichtbaarheid van het koloniale verleden in de openbare ruimte. Zo gaat het onder meer over het vernoemen van straatnamen naar historische personen.
"In deze discussie mogen alle meningen gehoord worden, zo lang er respect is voor elkaars standpunten en de grenzen van de wet niet worden overschreden", schrijft Diepeveen in een brief aan de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.