Instellingen

Politie en gemeente willen einde aan verkoop gestolen fietsen

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht en de politie willen dat er minder gestolen fietsen worden doorverkocht. Daarom begint vandaag een speciale actie in de stad, die duurt tot het einde van het jaar.
Iedere fiets in de stad wordt gecontroleerd. Als de controleurs een tweewieler tegenkomen die als gestolen geregistreerd staat, wordt de fiets op een speciaal slot gezet en later meegenomen door de politie.

CONTROLE

"Onze BOA's gaan vandaag op pad met een speciale telefoon. Zij kunnen daar het framenummer invoeren en zij kunnen daardoor zien of iemand eerder de fiets als gestolen heeft opgegeven", aldus Emine Osanmaz namens de gemeente Utrecht.
Op de fiets wordt ook een informatiebordje geplaatst zodat iedereen kan zien dat het om een gestolen exemplaar gaat. Deze fietsen worden gefotografeerd en die foto wordt vervolgens op Instagram gezet. En zo willen de handhavers een overzicht creëren van alle gestolen fietsen die zijn aangetroffen.

AANGIFTE

In 2016 is er ongeveer 4500 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal en dat aantal stijgt. Osanmaz: "Dat cijfer willen we graag omlaag hebben en daar hebben we de hulp van onze bewoners bij nodig. De actie moet ook het bewustzijn vergroten en mensen op hun eigen verantwoordelijk wijzen."
Maar hoe weet je nou of je een gestolen fiets koopt? Volgens Osanmaz kun je het framenummer van een fiets controleren op www.stopheling.nl. Die website is gekoppeld aan de database van de politie. "Zo weet je of een fiets eerlijk is of niet."
Alle gestolen fietsen die worden gevonden, gaan weer terug naar de rechtmatige eigenaar.

BOA's gaan alle Utrechtse fietsen controleren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.