RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kniptang definitief verdwenen uit Nederlandse treinen

1/4
UTRECHT -

Het is voorgoed voorbij: het knippen of stempelen van treinkaartjes. Vanaf vandaag behoort de ouderwetse kniptang niet meer tot de vaste toebehoren van de conducteurs van de NS.

Ruim 150 jaar geleden werd in Nederland het Edmondson-kaartje geÔntroduceerd en vanaf dat moment werd ook de eerste kniptang gebruikt. Door in de kaartjes een knip te maken werd gecontroleerd of, en voor welk traject iemand een kaartje had gekocht. Later kwamen er controletangen die een stempel op het papier zetten.


OV-CHIPKAART

Sinds treinreizigers alleen nog maar met een ov-chipkaart kunnen reizen is de tang niet meer nodig, zegt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum in Utrecht. "Vroeger had je een kartonnen kaartje waar een gaatje in geknipt moest worden. Die waren al verdwenen door de komst van de computer, waar een papieren kaartje uitkwam. Nu is dat papieren kaartje ook al enige tijd verdwenen en dat heeft ertoe geleid dat de controletangen nu ook uit de trein verdwijnen."

Ter ere van de afschaffing van de controletang heeft het Spoorwegmuseum een vitrine ingericht met controletangen door de tijd heen. Het museum bezit verschillende controletangen, waarvan de oudste al vanaf de oprichting van het museum in 1927 in de collectie zitten.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -