RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kamp Amersfoort heeft veel te danken aan Rode Kruis-heldin Loes van Overeem

AMERSFOORT - Het Rode Kruis deed tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel niets voor Joden. Dat is de conclusie van historisch onderzoek naar de rol van de hulporganisatie destijds. Maar bij Kamp Amersfoort denken ze daar heel anders over.

Zonder Rode Kruis-vrijwilligster Loes van Overeem had het lot van vele Amersfoortse gevangenen, Joods of niet-Joods, er namelijk heel anders uitgezien. Misschien hadden ze het verblijf in het kamp zelfs niet overleefd zonder haar.

OPGEDRONGEN
Van Overeem stond in 1943 op de stoep bij het kamp. Ze moest en zou worden binnengelaten. "Al moet ik hier op de vloer slapen, ik blijf", zei ze volgens Kamp Amersfoort-directrice Willemien Meershoek.

"In de eerste periode van het kamp keek niemand van buitenaf mee. Er was heel veel geweld en honger. In de tweede periode zorgde zij ervoor dat er voedselpakketten binnen konden komen. Toen stopte de honger."

ENGEL VAN HET KAMP
Van Overeem werd door sommige gevangenen liefkozend de 'Engel van Kamp Amersfoort' genoemd. Een schril contrast met de bevindingen van het NIOD die vandaag gepresenteerd worden. Het oorlogsinstituut trekt harde conclusies over het Rode Kruis.

JODEN NIET GEHOLPEN
"De Joodse gemeenschap verwijt de hulporganisatie dat ze in de steek zijn gelaten", zegt onderzoekster Regina GrŁter tegen de Volkskrant. "Na mijn onderzoek kan ik niet anders zeggen dan: ze hebben een punt. Er is eigenlijk niets voor Joden gedaan." Het Rode Kruis heeft direct na de publicatie van het onderzoek excuses aangeboden.

Maar op regionaal niveau deden vrijwilligers van het Rode Kruis weldegelijk zeer belangrijk werk, zegt Willemien Meershoek. "Kijk naar Charlotte van Beuningen bij Kamp Vught. En dus Loes van Overeem bij ons. Dat waren markante persoonlijkheden met veel wilskracht."

Overigens dient daarbij de nuance te worden gemaakt dat in Kamp Amersfoort slechts een kleine duizend Joden zaten. Op een totaal van zo'n 37.000 gevangenen.

NA DE OORLOG
Van Overeem kreeg in 1945, toen de Duitsers waren verslagen, zelfs de leiding over het kamp. Ze adviseerde gevangenen nog even te blijven zitten, omdat het buiten nog niet helemaal veilig was. Ook ving ze mensen van elders uit Europa op die bijvoorbeeld moesten herstellen van TBC.

Toen ook de naweeŽn van de Tweede Wereldoorlog voorbij waren, bleef Van Overeem voor het Rode Kruis werken. Zo hielp ze bij de opvang van gerepatrieerde Nederlanders uit Nederlands-IndiŽ. In 1979, een jaar voor haar dood, kreeg ze de Henri Dunant-penning van het Internationale Rode Kruis. Ze werd 72 jaar oud.

Anno 2017 heeft Van Overeem een heldenstatus. Van sommigen kreeg ze kritiek dat ze te veel respect afdwong bij de kampleiding en zelfs zou heulen met de vijand. Maar dat is volgens Meershoek onterecht. "Dat deed ze enkel en alleen om gevangenen te helpen. Ze heeft er echt voor gezorgd dat sommigen het kamp hebben overleefd."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -