Instellingen

Vianen niet blij met mislukken schikking Niemans Beton

© Van Galen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (CC: by, sa)
VIANEN - Vianen vindt het jammer dat het gisteren geen schikking heeft kunnen treffen met het bedrijf Niemans Beton. Dat schrijft de gemeente in een reactie.
De gemeente heeft al 41 jaar een geschil met de fabrikant van betonpalen. Dit ontstond toen de gemeente en Niemans een grondruil afspraken. Vervolgens leverde de gemeente de grond niet. Het betonbedrijf leed daardoor schade.

POGING

Gemeentewoordvoerder Geeke Bal schrijft: "Gisteren was een poging om tot een schikking te komen. Dat ging niet over bedragen á 345 miljoen euro die nu in het
worden genoemd. De gemeente Vianen heeft aangegeven stappen te willen zetten om tot elkaar te komen, Niemans daarentegen heeft direct aangegeven vast te willen houden aan een bedrag van 52 miljoen. Dit bedrag is voor de gemeente Vianen buiten elke proportie. Dat betekent dat nu de vraag voor ligt hoe nu verder, daar gaan we ons de komende week op beraden."
Wethouder Leendert Wijnmaalen (SGP) zegt tegen RTV Utrecht dat hij de opstelling van de advocaten van Niemans niet netjes vindt. Een bedrag van 345 miljoen euro vindt hij buitenproportioneel. Volgens de wethouder toont het een gebrek aan stijl, dat de advocaten dit in de media brengen.
Wijnmaalen zegt verder dat hij graag de zaak snel wil oplossen, maar dat hij pas een besluit neemt over het vervolg van de zaak als hij overleg heeft gehad met zijn adviseurs. Het liefst ziet de wethouder dat de zaak is opgelost voordat Vianen fuseert met Zederik en Leerdam.

MOEITE

Advocate Anna Galama van Niemans gaf tijdens de zitting aan moeite te hebben met de renteberekening van de schade. Het hof wil rekenen met zogenoemde enkelvoudige rente, terwijl het bedrijf vindt dat het rente op rente moet zijn, zogenoemde samengestelde rente. Als je daarmee gaat rekenen komt de totale schade uit op een bedrag van 345 miljoen euro, aldus de jurist van Niemans Beton.
Advocaat Koen Rutten van de gemeente Vianen laat weten dat zo'n berekening nergens op slaat. Hij denkt dat het gerechtshof in zijn vonnis met de enkelvoudige rente zal rekenen. Hij zegt: "Dat piketpaaltje heeft het Hof gisteren diep in de grond geslagen en dat standpunt is juridisch juist. Het Hof kwam zelf in een berekening uit op een schadevergoeding van circa 32 miljoen euro nog niet één tiende van het bedrag dat Niemans in de pers roept."
Ook met andere onderdelen van de berekening heeft Vianen moeite. Daarom overwegen ze een hoger beroep bij de Hoge Raad in te stellen, een zogenoemde cassatie. Of ze dat doen zal volgende week blijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.