Criminaliteit Terwijde-West laait weer op: cameratoezicht en gebiedsverboden

UTRECHT - Het flexibel cameratoezicht in Utrecht wordt vrijdag verplaatst van de Aziëlaan in Kanaleneiland naar Terwijde-West in Leidsche Rijn. De criminaliteit en overlast nemen daar weer toe. Daarom worden ook meer dan tien gebiedsverboden voorbereid, schrijft burgemeester Jan van Zanen aan de gemeenteraad. Voor de jaarwisseling gaat het flexibel cameratoezicht, net als vorig jaar, naar de Theemsdreef in Overvecht. Dat is een berucht gebied in de stad rond oud en nieuw.
Omwonenden en ondernemers ontvangen een wijkbericht. Daarin worden ze gewezen op de mogelijkheid tot bezwaar.
Flexibel cameratoezicht is een pilot in Utrecht, die sinds eind vorig jaar loopt. De stad heeft drie camera's tot de beschikking die maximaal drie maanden op een bepaalde plek kunnen worden ingezet.

TERWIJDE-WEST

Er is nu voor Terwijde-West gekozen omdat de situatie in de buurt weer verslechtert. Sinds 2009 waren er problemen met overlastgevende en criminele jeugdgroepen. Bewoners hadden te maken met autokraken, woninginbraken en treiterijen. Zo werd het homostel Hans en Ton
. Ook een
verliet de buurt om deze reden.
Het was een tijd rustig, maar de overlast en criminaliteit nemen volgens Van Zanen sinds het voorjaar weer toe. Om dit de kop in te drukken wordt onder meer het flexibel cameratoezicht ingezet.

GEBIEDSVERBODEN

Het is niet de enige maatregel die is genomen in Terwijde-West. De politie houdt al langer extra toezicht in de buurt en het jongerenwerk verzorgt activiteiten. De woningcorporatie voert gesprekken met huurders van wie de kinderen voor overlast zorgen. Ook zijn er volgens de burgemeester meer dan tien gebiedsverboden in voorbereiding.
Er is volgens Van Zanen intensief contact met bewoners. Het is zaak dat zij overlast zo snel mogelijk te melden. Ook zijn er diverse maatregelen getroffen in de openbare ruimte, zoals het plaatsen van extra verlichting, hekwerken en extra schoonmaakacties. De afsluiting van twee doorgangen in de buurt wordt onderzocht.

THEEMSDREEF

Op de Theemsdreef in Overvecht is het tijdens oud en nieuw vaak onrustig geweest bij het winkelcentrum. Groepen jongeren richtten vernielingen aan, belaagden hulpverleners met vuurwerk en staken auto's in brand. Dieptepunt was de jaarwisseling van 2015-2016. Na een confrontatie met de politie werden zeventien aanhoudingen verricht. Vorig jaar viel de overlast volgens de gemeente mee, onder meer door de aanwezigheid camera's. Daarom worden ze nu weer ingezet.

MAATREGELEN THEEMSDREEF

De politie is de komende jaarwisseling permanent aanwezig bij de Theemsdreef. Zij zullen veelvuldig contact zoeken met (potentiële) overlastplegers. Ook wordt het verlichtingsniveau op en rond de Theemsdreef tijdelijk opgeschroefd.
Vrijwilligers uit de wijk zijn gedurende de jaarwisseling actief om personen aan te spreken en verdacht gedrag te herkennen en te melden. Het jongerenwerk versterkt de contacten met de jongeren in de omgeving van de Theemsdreef en is eveneens aanwezig gedurende de jaarwisseling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.