Instellingen

Blijdschap om cameratoezicht in Terwijde-West: "Leg ze zo snel mogelijk vast"

© ANP
UTRECHT - De rust was even teruggekeerd in Terwijde-West in Leidsche Rijn, maar sinds het voorjaar is de situatie in de buurt verslechterd. Opnieuw hebben bewoners van de Carl Zellerhof en Jara Beneshof te maken met criminaliteit en overlastgevende jongeren, vooral 's nachts. Om de pakkans te vergroten en bewijs in handen te krijgen worden vanaf vrijdag camera's geplaatst. Ook bereidt de gemeente zeker tien gebiedsgeboden voor.
De camera's die worden ingezet vallen onder de pilot flexibel cameratoezicht. Deze proef loopt sinds eind vorig jaar. De stad heeft drie camera's die maximaal drie maanden bij een criminele hotspot kunnen worden geplaatst. Eerder zette de gemeente het flexibel cameratoezicht in op de Theemdreef, in het Zuilense winkelcentrum Rokade en in Lombok-Oost. Sinds augustus hingen de camera's op de Aziëlaan in Kanaleneiland om een einde te maken aan de vele autokraken. Vrijdag gaan ze dus voor een aantal weken naar Terwijde-West.

EFFECTIEF

De pilot met flexibel cameratoezicht kwam er vorig jaar op initiatief van de VVD. "Sinds bijna twee jaar is dit mogelijk voor gemeenten. We hebben de burgemeester destijds gevraagd om ermee te experimenteren", zegt raadslid Queeny Rajkowski. Ze is overtuigd van de effectiviteit. "Vaste camera's zijn relatief duur en moeten langdurig op een plek blijven staan. Mobiel cameratoezicht kan je snel inzetten en weer weghalen. Dat is ook fijn voor de mensen die hechten aan hun privacy."
Volgens gebiedsmanager Jasper Baijens zijn de buurtbewoners blij met de camera's op straat. "De mensen die we gesproken hebben reageren er positief op", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Het geeft ze een gevoel van veiligheid en het benadrukt voor hen ook dat we concrete maatregelen nemen tegen de overlast en de criminaliteit."

CRITERIA

Er zijn criteria vastgesteld voor het inzetten van camera's. "Het gebeurt op plekken waar sprake is van veel criminaliteit, overlast, intimidatie of ander grensoverschrijdend gedrag. Wij zeggen: leg deze mensen zo snel mogelijk vast. In dit soort gevallen is het echt van belang dat de daders op camera staan zodat de politie snel kan ingrijpen. Bewoners van Terwijde-West kampen met overlast van groepen jongeren, autokraken en woninginbraken. Ik hoop dat de inzet van flexibel cameratoezicht een verademing wordt voor deze bewoners", aldus Rajkowski.
Het VVD-raadslid beseft ook dat er meer nodig is dan alleen camera's. "Natuurlijk, als je ergens camera's plaatst kan er een waterbedeffect optreden, waarbij de overlast of criminaliteit zich verplaatst. Toch is flexibel cameratoezicht een uitstekend startpunt om snel in beeld te krijgen wie de daders zijn. Daarbij moeten altijd aanvullende maatregelen worden genomen."

MAATREGELEN

En dat gebeurt ook. De politie houdt al langer extra toezicht in de buurt en het jongerenwerk verzorgt activiteiten. De woningcorporatie voert gesprekken met huurders van wie de kinderen voor overlast zorgen. Ook zijn er volgens de burgemeester Jan van Zanen meer dan tien gebiedsverboden in voorbereiding. Er is volgens hem ook intensief contact met bewoners. Het is zaak dat zij overlast zo snel mogelijk te melden.
Ook zijn er maatregelen getroffen in de openbare ruimte, zoals het plaatsen van extra verlichting, hekwerken en extra schoonmaakacties. De afsluiting van twee doorgangen in de bij de Carl Zellerhof en Jana Beneshof wordt onderzocht. De wijkraad Leidsche Rijn is overigens verbaasd over de maatregelen en zegt dat het dit jaar geen signalen heeft binnengekregen over toegenomen overlast of criminaliteit in Terwijde-West.

THEEMSDREEF

Na Terwijde-West gaat het flexibel cameratoezicht, net als vorig jaar, naar de Theemsdreef in Overvecht. "De inzet heeft hier een wat andere reden dan in Terwijde-West", zegt Rajkowski.
"Twee jaar geleden leek het met Oud en Nieuw wel een oorlogssituatie op de Theemsdreef. Hulpverleners werden met vuurwerk bekogeld en er waren veel vernielingen en autobranden. Dit was echt te gek voor woorden. Vorig jaar is er daarom flexibel cameratoezicht ingezet en dat heeft toen geholpen. Bewoners hebben ons gevraagd om het weer in te zetten en we zijn blij voor hen dat dit ook gaat gebeuren."

EVALUATIE

Begin volgend jaar wordt de pilot met flexibel cameratoezicht geëvalueerd. "We zijn ervan overtuigd dat het werkt, maar we zijn heel benieuwd naar de precieze resultaten", zegt Rajkowski. "De VVD is in ieder geval voor het voortzetten van flexibel cameratoezicht zonder verder te experimenteren."

Flexibel cameratoezicht in Terwijde

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.