Pantykousjes werpen nieuw licht op moordzaak 'Oma Bindi'

UTRECHT - In het onderzoek naar de moord op 'Oma Bindi' in Utrecht zijn nieuwe ontdekkingen gedaan. Een nieuw coldcase-team dat de twaalf jaar oude zaak heeft opgepakt heeft vastgesteld dat de hoogbejaarde vrouw waarschijnlijk uren later is overleden dan voorheen werd aangenomen en denkt daardoor ook een duidelijker beeld van de dader te hebben.
De 93-jarige Ger Bindi, Oma Bindi voor velen, was voor Utrechters een bekende figuur, omdat ze jarenlang een ijssalon in de stad had gerund. Haar lichaam werd op 9 juni 2005 aangetroffen in haar huis aan de Gruttersdijk. Haar dochter Gijsbertha deed de gruwelijke vondst, nadat de thuiszorg haar had gewaarschuwd dat Bindi de deur niet opendeed.

PANTYKOUSJES

Jarenlang werd aangenomen dat Oma Bindi 's avonds of 's nachts in bed was verrast door een indringer. Op verzoek van het nieuwe onderzoeksteam heeft haar familie echter foto's van het plaats delict bekeken en een opmerkelijk detail gevonden. Oma Bindi droeg pantykousjes toen ze werd omgebracht. Volgens haar familieleden trok ze die aan als ze opstond. Ze sliep er in elk geval nooit mee.
Voor Rob Boon, coördinator van het Cold Case Team Midden-Nederland, werpt dat een compleet ander licht op de zaak. "We houden er nu rekening mee dat Oma Bindi al wakker is geweest. Het was vuilnisophaaldag en mogelijk was ze dus zelfs al buiten geweest om een vuilniszak aan de straat te zetten. Wellicht heeft iemand haar daar gezien, die achter haar de woning in is gegaan. Dat is een totaal ander scenario dan we ooit hebben onderzocht."

DRUGSVERSLAAFDEN

Voor het onderzoek betekent het nieuwe inzicht dat er nu een specifieke verzameling mensen in beeld komt, waardoor een doorbraak volgens Boon dichtbij lijkt. "In het parkje tegenover de woning van Oma Bindi hielden zich drugsverslaafden op en mensen die zich bezighielden met criminaliteit", zegt hij. "Omdat ze kort voor haar dood misschien nog even buiten is geweest kijken we nu heel nadrukkelijk binnen die groep."
Ook de familie van Bindi heeft goede hoop dat het mysterie rond haar dood alsnog opgelost kan worden. "Voor mij voelt het alsof de gouden tip ieder moment kan komen", zegt haar kleindochter Sandra. "Het zou iets heel kleins kunnen zijn, wat meteen een wereld van verschil maakt."

BLOEDSPOREN

De lezing dat Bindi niet 's avonds, maar de volgende morgen is gestorven wordt ondersteund door andere informatie, zegt Sandra. "Uit gegevens over haar lichaamstemperatuur en de manier waarop de bloedsporen zijn opgedroogd kan de politie aflezen dat ze minder lang was overleden dan eerder werd aangenomen." Ook heeft Sandra inmiddels gehoord dat haar grootmoeder drie keer met verschillende wapens is gestoken.
Dat er twaalf jaar na een misdrijf nog altijd nieuwe ontdekkingen worden gedaan is niet ongebruikelijk, stelt coldcase-coördinator Boon. "We kunnen technisch nu veel meer dan vroeger, met name op het gebied van dna-onderzoek. En in 'cold cases' kom je vaak in gesprek met mensen die indertijd iets hebben gehoord of gezien wat ze eerder nog niet hebben gemeld; misschien uit angst, of om een bepaalde relatie. Die mensen gaan we allemaal opnieuw benaderen en dan zie je nog wel eens dat ze alsnog iets willen zeggen."

OP VERKEERDE BEEN

De politie heeft in het moordonderzoek overigens al eerder bevindingen moeten bijstellen. Zo schreef een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut ten onrechte op dat het hoogbejaarde slachtoffer door schoten om het leven was gekomen. Later bleek dat Bindi was doodgestoken. De fout zette de recherche lange tijd op het verkeerde been. Ook werden dna-sporen van de vermoedelijke dader waardeloos, doordat ze vervuild raakten met dna van een rechercheur die op de plaats delict onderzoek had gedaan.
Dochter Gijsbertha en haar man werden enige tijd als verdachte aangemerkt. Ze bleken achteraf niets met het misdrijf te maken te hebben. Ook een inmiddels 53-jarige Utrechter, die al eens voor een andere moord bij een inbraak was veroordeeld, ging vrijuit omdat zijn betrokkenheid niet bewezen kon worden.

NIEUWE GETUIGEN

De nabestaanden zijn nog iedere dag bezig met het misdrijf dat een einde maakte aan het leven van Oma Bindi. Ze zijn dan ook onder de indruk van de nieuwe ontwikkelingen in de zaak. "Het is op een ander moment gebeurd dan we dachten en daardoor ontvouwt zich een heel ander scenario", zegt Sandra die nu op nieuwe getuigen hoopt. "We willen iedereen die zich op 9 juni 2005 's morgens vroeg naar het werk begaf, kranten bezorgde of om wat voor reden dan ook in de buurt van de Gruttersdijk op straat was vragen om nog eens heel goed na te denken of ze echt niet iets of iemand hebben gezien."
Het SBS-programma 'Cold Case: Dader Gezocht' besteedt zondag uitgebreid aandacht aan de moord op Oma Bindi. De programmamakers volgden de rechercheurs en interviewden ook de familie. Door de nieuwe informatie te delen hoopt de politie de oplossing van de zaak dichterbij te brengen. In UVandaag van RTV Utrecht zijn vanavond zowel Rob Boon als Sandra Bindi te gast. UVandaag is vanaf 17.10 uur ieder uur te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.