Instellingen

Raad Utrecht stemt in met nieuwe afkoopregeling erfpacht

UTRECHT - Er komt een gunstigere afkoopregeling voor erfpacht in Utrecht. Daar heeft de gemeenteraad van Utrecht vanavond mee ingestemd.
De gemeente wil al langere tijd af van erfpacht en hoopt dat met het nieuwe voorstel huizenbezitters massaal de erfpacht gaan afkopen. In de oude regeling was dat erg onvoordelig, waardoor er nauwelijks gebruik van gemaakt. Verschillende partijen in de gemeenteraad hebben zich de afgelopen twee jaar ingezet voor een kortingsregeling.
Vanavond stemde de meerderheid van de raad in met de plannen. Alleen de PvdA is tegen.

ERFPACHT

In Utrecht zijn 3500 huizenbezitters die een woning op erfpachtgrond hebben gekocht. Het huis is dan wel van de eigenaar, maar de grond onder en om het huis is eigendom van de gemeente.
De eigenaren betalen daar erfpacht over. Dat is een soort huur voor de grond.

ZEKERHEID

Lars Roodenburg (D66) is één van de raadsleden die zich heeft hardgemaakt voor erfpachters. Hij is blij dat er nu eindelijk zekerheid is voor deze groep Utrechters.
Elke 50 jaar wordt namelijk opnieuw de grondprijs berekend. Binnenkort loopt deze termijn weer af en dan dreigt een enorme prijsstijging voor huizenbezitters. Die stijging kan nu vermeden worden door de erfpacht in één keer af te kopen.

TEGENSTANDERS

Toch is er nog een groep erfpachters die het niet eens is met het nieuwe voorstel. De afkoopsommen liggen ondanks de korting tussen de 10.000 en 200.000 euro. Een actiegroep onder de naam Erfpacht-utrecht.nl overweegt juridische stappen tegen de beslissing van de gemeenteraad.
"Deze bedragen hebben mensen niet op de plank liggen en banken willen dit ook niet financieren, je huis wordt namelijk niet meer waard", aldus Erfpacht-utrecht.nl. Volgens de actiegroep klopt er niets van het voorstel van de gemeente en laten ze mensen ten onrechte nog een keer voor de grond betalen.

Raad Utrecht stemt in met nieuwe afkoopregeling erfpacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.