Huisartsen: ggz-patiënt moet steeds langer wachten op zorg

UTRECHT - Het wordt steeds moeilijker om goede zorg te garanderen voor mensen met psychische klachten. Daarvoor waarschuwt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volgens de huisartsen zijn de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg te lang geworden.
"De grens van wat huisartsen kunnen opvangen, is bereikt", zegt de beroepsgroep. Zorgverzekeraars en de geestelijke gezondheidsbranche worden opgeroepen snel maatregelen te nemen.
"Het is treurig om te moeten constateren dat we na vijf jaar signaleren en vele overleggen met andere partijen rond de zorg voor ggz-patiënten nog steeds weinig verbeteringen zien", zeggen de huisartsen. Zij vinden het hoog tijd voor actie.
Uit een enquête onder 1300 huisartsen blijkt volgens de vereniging dat de beschikbaarheid van de ggz verder is verslechterd. Bij de gespecialiseerde ggz kunnen patiënten volgens de huisartsen vaak pas na meer dan acht weken terecht. In de tussentijd worden vaak praktijkondersteuners ingezet, maar ook zij zitten aan hun taks.
GGZ Nederland erkent de problemen en zegt onder meer met regionale 'taskforces' aan oplossingen te werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.