OM eist negen jaar cel en tbs voor fatale steekpartij Croeselaan

UTRECHT - Op de dag dat Lukasz S. de 41-jarige Corrie van Barneveld-van den Brink in Utrecht doodstak droeg hij een blauwe haarband. "Dat kwam door bovennatuurlijke krachten, mijn neus en oren zouden worden veranderd", zei hij vanmorgen tegen de rechter. S. lijdt aan schizofrenie en mogelijke psychoses en nam indertijd bewust zijn medicijnen niet in. De Pool hoorde vanmiddag voor de rechtbank in Utrecht jaar negen jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.
Het lijkt erop dat de Rabobankmedewerkster uit Soest op 28 februari van dit jaar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. S. zou haar in verwarde toestand hebben neergestoken. Kort na het incident werd hij aangehouden. Het Openbaar Ministerie legt hem doodslag ten laste. Voor moord met voorbedachten rade is geen bewijs. Verslaggever Kees Hoogendijk volgt de zaak vanuit de rechtszaal.

SPIJT

S., die het misdrijf heeft toegegeven, is in 2013 in Polen
voor poging tot doodslag. Hij werd drie jaar behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. In de rechtszaal toonde hij vanmorgen berouw. "Het was niet mijn bedoeling iemand te vermoorden", zei hij via zijn tolk. "Ik heb veel spijt van dit gruwelijke feit dat door mijn ziekte is veroorzaakt." Indertijd dacht hij psychisch gezond te zijn. Hij redeneerde toen nog dat zijn familie, die hem vanuit Polen zijn medicatie stuurde, tegen hem samenspande om hem ziek te maken.
S. sliep slecht in de periode dat hij Van Barneveld op straat aanviel. Hij hoorde stemmen die hem onplezierige opdrachten gaven, herhaalde hij vanmorgen voor de rechter. "Ik moest iemand aanvallen en verwonden." Dat S. op 28 februari geestelijk niet in orde was wordt onder meer gestaafd door getuigenverklaringen. Een winkelmedewerker bij wie hij een paraplu had gekocht zei later tegen de politie dat de Pool die dag verward overkwam. Het Pieter Baan Centrum zegt na onderzoek dat S. al lang geestesziek is.

VIDEO

Op beelden van cameratoezicht is volgens de rechter te zien dat S. bij een voetgangersoversteekplaats blijft staan, terwijl anderen doorlopen. Hij beweegt zich naar Van Barneveld en lijkt tegen haar aan te botsen. De video toont dat S. een keer steekt. Van Barneveld zet nog twee stappen en zakt dan in elkaar.
S. zegt zich van de steekpartij niets te herinneren. Wel weet hij nog dat hij vlak voor het misdrijf stemmen hoorde. Kort erna had hij een enorm gevoel van berouw. Zijn advocaat zegt dat de kracht van de fatale steek ter discussie staat en dat er eerder sprake van zware mishandeling is dan van doodslag. Volgens de raadsman hoort het weigeren van medicatie bij het ziektebeeld van S. Hij kan zich vinden in een verplichte behandeling maar vroeg voor het overige om voor zijn cliënt om ontslag van rechtsvervolging.

STRAFBAAR

De officier van justitie, die het geheugenverlies maar half gelooft, vindt dat de psychische gesteldheid van S. maar ten dele als excuus kan gelde. S. gooide na zijn gruweldaad het moordwapen weg. Dat is volgens het OM een aanwijzing dat hij zich er wel degelijk van bewust was dat hij iets strafbaars deed. Ook had hij naar het oordeel van de officier kunnen voorzien dat hij gewelddadig zou worden toen hij stopte met het innemen van zijn medicijnen en willens en wetens een behandeling weigerde.
Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben S. geobserveerd en achten een behandeling noodzakelijk. Of hij bij zijn daad volledig toerekeningsvatbaar was kunnen ze naar eigen zeggen niet beoordelen. Wel vrezen ze dat hij vaker tot zoiets gruwelijks in staat is.

SPREEKRECHT

De familie vordert via het OM een schadevergoeding ongeveer 200.000 euro van S. De weduwnaar en de moeder van Corrie maakten vanmorgen in de rechtszaal gebruik van hun spreekrecht. "In onze ogen had hij nog steeds vast moeten zitten", zei Corries moeder. "Wij hebben levenslang en we hopen dat hij dit ook krijgt."
Corrie zou afgelopen zomer tien jaar getrouwd zijn. "Wat S. heeft gedaan is onbegrijpelijk en zinloos," zei haar man geëmotioneerd. Mijn jonge dochters van 9 en 6 jaar snappen niet waarom dit gebeurd is juist met hun moeder. Zij was alles voor hen."
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Verslaggever Kees Hoogendijk blikte op Radio M Utrecht vooruit op de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.