Van Rossem: 'Praten over bier is wezenloos geouwehoer'

UTRECHT - Dit weekend is het Streekbierfestival in de stad Utrecht en ter gelegenheid daarvan dompelt Maarten van Rossem zich onder in Utrechts bier.
Maarten heeft afgesproken met bierdeskundige Kees Volkers voor een korte geschiedenisles. Kees: "Bier was de volksdrank nummer één in de 15e eeuw. De gemeente zorgde dat er genoeg bier en brood in de stad was. Er was nog geen koffie en thee. Dat kwam later pas. "In die tijd werden lichte en zware bieren gebrouwen. Een zwaar bier bevatte 5% alcohol, vergelijkbaar met ons huidige pils. De lichte bieren werden ook door kinderen gedronken.

OUDEGRACHT

In de middeleeuwen waren in de stad Utrecht alleen al rond de Oudegracht zestig bierbrouwerijen. De brouwerijen gebruikten het water uit de Oudegracht om te brouwen. Kees: "Men denkt vaak dat het water van de Oudegracht een open riool was, maar dat is een misverstand. Er waren nog geen riolen, dat komt pas rond 1900. Maar er waren beerputten en die werden niet geloosd in de gracht. Sterker nog, dat werd verkocht aan de boer. Poep ofwel mest was geld waard."
KOLONIËN
Koffie, thee en jenever werden vanaf de 17e eeuw de nieuwe volksdrank. En dat kwam omdat zeevaarders nieuw land aandeden, en dus ook nieuwe specerijen naar Nederland kwamen. Dat zorgde ervoor dat er fusies plaatsvonden en het aantal brouwerijen afnam.

VERDWIJNEN BROUWERIJEN

Vervolgens zorgde de industrialisatie in de 19e eeuw ervoor dat nog meer brouwerijen uit de provincie verdwenen. Kees Volkers: "Er kwam een nieuw brouwproces. Men ging pils maken. En op den duur gingen alle brouwers pils maken, waardoor er een heel monotoon bierlandschap in Nederland ontstond. In totaal waren er nog zestien bierbrouwers in Nederland. In 1970 sloot de laatste Amersfoortse brouwerij Phoenix, die nog een tijdje voor Albert Heijn brouwde."

TEGENBEWEGING

Als beweging tegen dat 'saaie 10 gulden kratje vol pils' startte in 1989 weer een brouwerij in de regio: De Drie Ringen in Amersfoort. Oudaen in Utrecht begon in 1990 met een stoombrouwerij. En in 1997 kwam De Leckere, die nu de grootste bierbrouwer in de regio is. Op dit moment zijn er 42 brouwerijen in de provincie actief. Deze brouwerijen maken vooral speciaalbieren: er worden zo'n 200 verschillende streekbieren gebrouwen.
Maarten drinkt bij de fabriek van de Leckere een Sessionbier. Er wordt hem verteld dat er een 'een framboosje' in de smaak is toegevoegd. Maarten: "Een framboosje? Ik proef er niets van. Volgens mij begint het met bier het zelfde te gaan als met wijn. Bier is de nieuwe wijncultuur. Daar heb je ook al die mensen die je van alles over de smaak kunnen vertellen. En hoe ontstaat zo'n cultuur? Dat is volgens mij primair een welvaartsverschijnsel. Mensen hebben meer geld om aan duurder bier uit te geven. En mensen hebben meer vrije tijd om wezenloos te ouwehoeren over bier. Al moet ik daar overigens bij zeggen dat dat eerste biertje dat ik in jaren net heb gedronken mij heerlijk smaakte. "
Het Streekbierfestival vindt dit weekend plaats in verschillende kroegen in de stad Utrecht.
Van Rossem Vertelt wordt zaterdag uitgezonden op RTV Utrecht. Deze aflevering is te zien bij dit bericht.

Van Rossem: 'Praten over bier is wezenloos geouwehoer'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.