Instellingen

Ondergelopen archief Wijk bij Duurstede vrijwel volledig gered

WIJK BIJ DUURSTEDE - 99 procent van het archiefmateriaal van het archief van Wijk bij Duurstede is gered. Dat zei directeur Ria van der Eerden van het Regionaal Historisch Centrum vanochtend op Radio M Utrecht. Het archief liep vijftien jaar geleden volledig onder water.
Een echte ramp was het: vijftien jaar geleden kwam het archief in Wijk bij Duurstede, dat bewaard wordt in de kelder van het gemeentehuis, helemaal onder bijna twee meter water te staan. Eeuwenoude archiefstukken, vaak heel waardevol, raakten zwaar beschadigd. Medewerkers zijn meteen aan de gang gegaan om het archief te redden en nu, vijftien jaar later, is dat werk afgerond.

VRIEZER

Dat de schade meevalt, komt volgens Ria van der Eerden doordat alle stukken toentertijd meteen zijn ingevroren: "Aanvankelijk wisten we natuurlijk niet hoe het eruit zou komen, het was bevroren, het waren klompen ijs. Het heeft ook jaren gekost voor we precies wisten wat er verloren was, maar uiteindelijk kunnen we heel verheugd constateren dat er maar 1 procent blijvend verloren is gegaan."
Over de ramp bij het archief is een documentaire gemaakt. De film gaat zondag in première in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede.

Richard Grootbod in gesprek met directeur Van der Eerden over het archief.
Reportage in archief van Wijk bij Duurstede.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.