OV-poortjes op Utrecht Centraal definitief gesloten

UTRECHT - Utrecht Centraal is vanaf vandaag niet langer toegankelijk zonder OV-chipkaart. De poortjes op het station zijn definitief dicht.
De NS zet vandaag extra medewerkers in om reizigers de weg te wijzen, al verwacht de woordvoerder niet dat de omzetting tot problemen gaat leiden. "Voor de meeste reizigers zijn de poortjes inmiddels gesneden koek. Wat dat betreft is het een maandag als alle andere maandagen."
Iemand uitzwaaien op het perron, of even het station binnenlopen om bij een winkel iets te kopen, kan nog steeds als de poortjes dicht zijn. Daarvoor moeten gebruikers wel genoeg saldo op hun chipkaart hebben staan. Naar binnen lopen en binnen een uur weer uitchecken is kosteloos.

PASSANTEN

Het blijft mogelijk om zonder OV-chipkaart van het Jaarbeursplein naar Hoog Catharijne te lopen, bevestigt een woordvoerder van de NS aan RTV Utrecht. Buitenom via de
en over het "balkon" met de terrasjes.
Naar verwachting gaat de passage eind november drie weken dicht, omdat de stijgerconstructie moet worden afgebroken. In die periode gaat er binnen tijdelijk weer een passantenpoort open, aldus de NS.

ZWARTRIJDEN EN AGRESSIE

Als de poortjes in de vier grote steden in gebruik zijn genomen, moet ruim 90 procent van alle treinreizigers een poortje passeren. Volgens de NS is dat goed voor de
.
"Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers", aldus commercieel directeur Hans Peters. Nog een voordeel is volgens hem dat reizigers die door een poortje moeten niet vergeten in- of uit te checken.
Utrecht Centraal is het grootste station van Nederland en krijgt per dag 177.000 treinreizigers te verwerken die in- en uitstappen. De NS rekent voor het station op 100 miljoen reizigers per jaar in 2030, dat is nog eens bijna 100.000 mensen per dag extra.
In onze provincie zijn de poortjes op de stations Amersfoort, Bilthoven, Breukelen, Houten, Woerden en Utrecht Overvecht eerder al gesloten.

OV-poortjes op Utrecht Centraal definitief gesloten
"Mensen lijken het best wel goed te begrijpen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.