Instellingen

'Danger Close': Calamiteitenhospitaal bereidt zich voor op rampscenario

© RTV Utrecht/Jiri Glaap
© RTV Utrecht/Jiri Glaap
UTRECHT - Het UMC Utrecht heeft vanmiddag samen met Defensie een grootschalige rampenoefening gehouden in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. De bedoeling was om het personeel te trainen op plotselinge opvang van een groot aantal patiënten.
De oefening 'Danger Close' begon als een kleine ramp, maar werd uiteindelijk groot. Op die manier wordt ook het mobiliseren van hulptroepen en het gebruiksklaar maken van het ziekenhuis getest.
De Nederlanders werden bijgestaan door hun Belgische collega's, die door de recente terreuraanslagen ervaring hebben met rampscenario's.

TWEEHONDERD BEDDEN

Het Calamiteitenhospitaal heeft tweehonderd bedden en kan binnen een halfuur na opening slachtoffers opvangen. Verder is het hospitaal 8.000 vierkante meter groot en heeft het twaalf intensivecareplekken en drie operatiekamers. Het noodziekenhuis, dat dient als back-up voor noodsituaties, is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Defensie en VWS en het UMC Utrecht.
De laatste keer dat het Calamiteitenhospitaal werd gebruikt was in september 2015. Patiënten uit het VU Medisch Centrum in Amsterdam moesten door een gesprongen hoofdwaterleiding worden geëvacueerd.
Daarvoor ving het hospitaal sinds de oprichting in 1991 onder meer slachtoffers van de vliegramp in Faro en de tsunami in Azië op. Ook verzorgde het de eerste opvang van Libische oorlogsslachtoffers en van een Nigeriaanse ebolapatiënt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.