Wijk wil af van verkrot schip: "Een rotte kies in een gaaf gebit"

Het schip in de oude haven.
Het schip in de oude haven. © RTV Utrecht/Roel Breet
WIJK BIJ DUURSTEDE - Inwoners van Wijk bij Duurstede zijn een petitie gestart, omdat ze een oud schip willen laten wegslepen. De boot ligt al langer dan tien jaar in het haventje te verpieteren en is volledig afgeschreven. Omdat de eigenaar een vergunning heeft gekregen voor een levenslange ligplaats voor het schip, kan het vaartuig niet zomaar worden weggehaald.
Volgens de inwoners is het bunkerschip niet om aan te zien en dus zijn ze in actie gekomen. Initiatiefnemer Arend de Heus vindt dat er voor het schip maar een bestemming denkbaar is. "Naar het oud ijzer of de schroothoop", zegt hij stellig tegen RTV Utrecht.

HISTORIE

De Heus heeft zijn ongenoegen op papier gezet en deze brief inmiddels naar de gemeente gestuurd. "De boot is aan het verrotten. Het schip ligt er al jaren en ligt op een voor Wijk bij Duurstede historische plek. Ik zou zeggen: wees zuinig op je geschiedenis en herstel die!"
Voor de gemeente is het verkrotte schip een bekend probleem. Sterker nog, wethouder Wil Kosterman vindt de boot zelf ook niet om aan te zien. "We hebben onze haven de afgelopen jaren opgeknapt en het is een hele mooie plek geworden. Maar dit is echt een rotte kies in een gaaf gebit, zeg maar. Dat vind ik doodjammer."

ONDERHANDELING

Kosterman onderhandelt al enige tijd met de eigenaar van het schip, Markus B.V., over de situatie. Maar omdat Rijkswaterstaat een levenslange ligplaatsvergunning heeft afgegeven voor de boot, heeft ze er niets over te zeggen.
De gemeente zoekt nu uit of ze het schip kan kopen en laat het daarom taxeren. "Als het een taxatiewaarde wordt waar we het beide over eens zijn, dan kunnen we misschien tot overeenstemming komen. Maar dan moet het wel een reëel bedrag zijn en niet een droombedrag voor de eigenaar."

BEU

De eigenaar zelf wil niet inhoudelijk reageren. "Het schip gaat weg", is zijn enige verklaring. Maar het is onduidelijk wanneer dat is en dat antwoord zijn de inwoners van Wijk na twaalf jaar beu. De Heus wil daarom dat er nu eindelijk schot in de zaak komt. "Voor ons is dat schip pas weg als die weg is. Voor ons ligt die er nu dan ook nog. En dus is het voor ons nu echt tijd om er wat tegen te doen!"
De petitie om het schip te verwijderen is al meer dan honderd keer ondertekend.
Wijk wil af van verkrot schip: "Een rotte kies in een gaaf gebit"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.