RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie steekt maximaal 9 miljoen in Noordelijke Randweg Utrecht

UTRECHT - De provincie Utrecht gaat extra geld stoppen in het plan om de Noordelijke Randweg in Utrecht (NRU) te verbeteren. Er wordt maximaal 9 miljoen beschikbaar gesteld om de kruisingen op de route langs de wijk Overvecht te verdiepen.

Gisteravond werd een voorstel van D66 unaniem gesteund door alle politieke partijen als extra bijdrage aan de NRU. Ook Gedeputeerde Staten was te spreken over het voorstel. De bijdrage van de provincie kan nu oplopen tot 42 miljoen euro.

Eerder maakte de gemeente Utrecht al bekend dat ze een extra 19 miljoen euro toezeggen. Dat geld werd beschikbaar gemaakt door de plannen voor een stadsboulevard aan de Kardinaal De Jongweg te schrappen.

OMWONENDEN
Actiegroep De Randweg Overvecht Op Maat (DROOM) reageert positief. Volgens hen is het een nieuwe stap. "Wat er nu ligt is nog niet voldoende", zegt Annette van der Bosch. "Er is een handreiking naar de gemeente om samen naar het Rijk te gaan en daar om meer geld te vragen."

De aanpak van de NRU is opgenomen in het regeerakkoord. Het liefst zouden de bewoners van Overvecht het kabinet met nog eens 60 miljoen euro over de brug zien komen voor de verdieping.

DOORSTROOM
De NRU, die nu nog een aantal rotondes en stoplichten heeft, staat al lang op de agenda. Zowel het rijk als de gemeente willen de route opwaarderen. Utrecht wil vooral dat automobilsten zo lang mogelijk over de weg rijden, en hun reistijd niet verkorten door af te snijden via de woonwijken. De doorstroom moet daarom verbeterd worden.

Het oorspronkelijke plan is om één van de drie kruisingen te verdiepen en de overige twee te vervangen voor fly-overs. Daar komt echter veel kritiek op vanuit Overvecht, want een soortgelijke constructie zou meer geluidsoverlast veroorzaken. Bovendien tasten viaducten het beeld van de omgeving aan.

ZUILENSE RING
De Provinciale Staten gaat op initiatief van GroenLinks onderzoek doen naar geluidsoverlast en luchtvervuiling op de Zuilense Ring. Die weg ligt in het verlengde van de NRU. Als de weg wordt verdiept wordt verwacht dat het verkeer flink gaat toenemen.

Volgens de partij zijn de inwoners van Maarssen, waar de Zuilense Ring langsloopt, te weinig betrokken in de besluitvorming. De informatie uit het onderzoek moet uiterlijk volgend jaar zomer klaar zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -