Werkzaamheden Bangkokdreef: "Onbegrijpelijk dat Portaal renoveert terwijl we thuis zijn"

UTRECHT - Geluidsoverlast, asbest dat verwijderd moet worden en bouwvakkers over de vloer terwijl je zelf ook thuis bent. Dat staat de bewoners van de Bangkokdreef in Utrecht Overvecht de komende maanden te wachten. De renovatie van een jaren '60 flat is vandaag begonnen. Bewoner Mohammed Siamari wil dat flatbewoners alsnog tijdelijk een ander huis krijgen.
"Ik heb er grote moeite mee dat Portaal in bewoonde staat wil renoveren." Mohammed Siamari volgt de bouwplannen van de woningcorporatie waar hij een woning van huurt op de voet. In mei stuurde hij namens tientallen andere bewoners een brief naar Portaal waarin hij stelt dat de impact van de werkzaamheden willens en wetens wordt verzwegen.

DRAAGVLAKMETING

Portaal hield twee keer een draagvlakmeting. De eerste keer was er niet genoeg steun voor het onderhoud. Daarna hield Portaal een informatieavond en ging in gesprek met nee-stemmers. Bij de twee draagvlakmeting was er wel genoeg steun.
Siamari vindt het onbegrijpelijk. Hij wijst naar de eindevaluatie van twee andere flats in de wijk. "Daarin staat dat de werkzaamheden te zwaar zijn om uit te voeren in bewoonde staat."
"We hebben daar bij deze werkzaamheden rekening mee gehouden", laat een woordvoerder van Portaal weten. "De buitenwerkzaamheden worden dit keer losgeknipt van het werk binnen en daarom kan het in bewoonde staat." Voor mensen die 's nachts werken is er een woning beschikbaar en ook komen er sanitaire voorzieningen als het werk aan de woningen begint.

SP

De Utrechtse SP-fractie heeft zich in de situatie aan de Bangkokdreef verdiept. Raadslid Tim Schipper vindt dat het werk aan de flat ook beter in onbewoonde staat kan plaatsvinden. Volgens hem ontbreekt het aan duidelijke regels: "Wat ik eigenlijk wil, is dat er goede afspraken komen over wanneer renovatie wel of niet in bewoonde toestand kunnen. Ook in de nieuwe afspraken tussen bewonerskoepels en de corporaties is daar weer niet over gesproken." Volgens Portaal zijn de regels wel duidelijk.

TEGENWICHT

Raadslid Schipper ziet ook dat bewoners maar moeilijk tegenwicht kunnen bieden: "Ik had de bewoners graag willen organiseren om de juiste vragen te stellen, daarvoor is voor hier nu te laat."
Eerst is de buitenkant van de flat aan de Bangkokdreef aan de beurt. Later volgt de binnenkant. Mohammed Siamari wil alsnog met Portaal in gesprek om te vragen of de werkzaamheden toch niet in onbewoonde staat kunnen.

Bewoner: "Onbegrijpelijk dat Portaal renoveert terwijl we thuis zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.