Utrechtse basisschool heeft uniek binnenbos in klaslokaal

UTRECHT - Een primeur in Nederland: basisschool Pieterskerkhof in Utrecht heeft sinds vandaag een heus binnenbos gekregen. De leerlingen hebben hun eigen plant om voor te zorgen en leerden alle ins & outs tijdens de les van binnenboswachter Maarten Bruns.
"Ik weet nu wat een plant nodig heeft, wat een plant eigenlijk is en hoe een plant ontstaat", vertelt Bodi van groep 5. "En als er bijvoorbeeld poep ligt van allerlei dieren, groeien planten sneller!", vult zijn klasgenootje Kiana aan.

ONDERZOEK

De lessen zijn niet alleen nuttig voor de kinderen, ook onderzoekers hebben er wat aan. Om te kijken wat het effect is op de leerprestaties, is het hele lokaal volgehangen met planten. "Er wordt gekeken naar de verschillen", aldus binnenboswachter Bruns. "Dus wat doet het als je geen, een paar of heel veel planten hebt?"
Door middel van speciale aparatuur achter in de klas, kunnen de onderzoekers de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte meten. "De verwachting is dat planten een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit, maar ook op de leerprestaties van de leerlingen."

GEZELLIG

Een groene omgeving zou er bovendien voor zorgen dat kinderen makkelijker hun aandacht bij de les houden. Het is nog even afwachten of het binnenbos z'n positieve vruchten inderdaad gaat afwerpen. De kinderen zijn het er in ieder geval over eens: de planten zorgen wel voor gezelligheid.

Utrechtse basisschool Pieterskerkhof krijgt uniek binnenbos

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.