Afgebrande molen Oud-Zuilen krijgt nieuwe kap

OUD-ZUILEN - De Buitenwegse Molen in Oud-Zuilen heeft zijn herstelde kap bijna terug.
Het bovenhuis en de kap zijn dinsdag naar de molenplaats getransporteerd en op elkaar bevestigd. De twee onderdelen konden na de verwoestende brand van vorig jaar gerestaureerd worden. Het geld voor de restauratie is bij elkaar gebracht door crowdfunding. De kap wordt volgende week op de molen gehesen.
In een werkplaats in Limburg zijn de onderdelen van de oude molen weer tot nieuwe onderdelen omgetoverd worden. "Het is eigenlijk een bouwpakket. We hebben alles vooraf genummerd. Alles heeft hier in de werkplaats al in elkaar gezeten, dus alles past. We bouwen zo'n constructie straks in een dag weer op", aldus molenbouwer Max Beijk.

CROWDFUNDING

Het geld om de molen weer op te kunnen bouwen is bij elkaar gebracht door een crowdfundingsactie vanuit de buurt. "Dat is natuurlijk een grandioos gebaar en een teken van verbondenheid", zei fondsenwerver Florian Hupkes
tegen RTV Utrecht.
De brand heeft een enorme impact gehad op molenaar Arie Harkes. Hij is dan ook blij dat de molen weer een stukje dichterbij de opening is. "Je wilt niet weten hoe blij ik ben. Ik zit alweer dik een jaar te wachten op het molentje. Ik heb het vreselijk naar m'n zin hier, dus ik kan m'n geluk niet op!" "Molens is emotie.", laat de projectleider van de molen weten. "En zeker als je de molenaars spreekt: voor de molenaars is het hun kind. En als je molen afbrandt, gebeurt er dus iets met je kind. De molenaar was echt in tranen toen het gebeurde en nu weer: het kind komt terug."

BIJZONDER DUO

De Buitenwegse Molen is de kleinste wipwatermolen in de provincie Utrecht en vormde tot vorig jaar een bijzonder duo met de Westbroekse molen, de grootste molen van de provincie.
De oorzaak van de brand is nog steeds niet opgehelderd. Op 8 december is de molen weer toegankelijk voor het publiek.

Projectleider over nieuwe molenkap Oud-Zuilen
Nieuwe kap afgebrande molen Oud-Zuilen komt aan