Utrechtse 65-plussers zijn sportiever en mobieler dan vier jaar geleden

UTRECHT - Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen in de afgelopen vier jaar. Het gaat om een toename van ruim 6 procent. Dat blijkt uit de gezondheidsmonitor 2016 van alle GGD'en, het CBS en het RIVM.
Uit het onderzoek blijkt ook dat Utrechtse senioren minder last hebben van lichamelijke beperkingen. Daarnaast ervaren ze een flinke verbetering in de mobiliteit. Ze kunnen zich dus makkelijker van A naar B verplaatsen. Volgens de onderzoekers komen de verbeteringen doordat er landelijk meer aandacht is voor bewegen.

CIJFERS

In 2012 gaf 30 procent van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28 procent. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter. Zo geeft bijna 75 procent van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren.

SPORTEN

De senioren sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar, toont de monitor aan. De helft van de 65-plussers in de regio Utrecht doet dit drie keer of vaker per week terwijl dit percentage bij volwassenen tussen 18 en 65 jaar één op de vijf is. Veel senioren gaan naar de sportschool om hun conditie op peil te houden. Andere populaire sporten zijn tennis, zwemmen en fietsen.

VROUWEN

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar minder beperkingen ervaren en meer zijn gaan bewegen.

OVERGEWICHT

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56 procent van de senioren in regio Utrecht overgewicht. Hierbij is het percentage senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2 procent toegenomen.
Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.