Roetveegpieten en een enkele zwarte piet onderweg naar Utrecht

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaas neemt dit jaar, net als vorig jaar, vooral roetveegpieten mee naar de stad Utrecht. Een enkele helper is donker geschminkt.
Dat blijkt uit een rondgang die persbureau ANP maakte langs de grote steden. Sinds de discussie over de historische Zwarte Piet, die door veel tegenstanders wordt gezien als een discriminerend stereotype, hebben veel steden afgelopen jaren aanpassingen aangebracht aan het uiterlijk. Iedere stad doet het op zijn eigen manier, maar roetveegpieten vormen de meerderheid.

SPAANSE EDELLIEDEN

In Amsterdam pakt de sint het dit jaar groots aan en verandert het uiterlijk van de zwarte pieten volledig. De pieten krijgen daar nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar. De nieuwe Piet is geïnspireerd op het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.
Den Haag houdt het bij roetveegpieten. Zij komen er met meer en minder roet. "En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien", zegt een woordvoerder van de intocht. Voor de stad is vooral belangrijk dat de pieten onherkenbaar blijven. Rotterdam wilde niets zeggen over het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat zal pas op de dag zelf blijken.

LANDELIJKE INTOCHT

Ook het Friese Dokkum, waar dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas is, wil nog niets over het uiterlijk van de pieten kwijt. Het Sinterklaasjournaal, dat in de weken voorafgaand aan de landelijke intocht op tv wordt uitgezonden, maakte gisteren al wel bekend dat de goedheiligman 'een bont gezelschap aan helpers' meeneemt. De gekleurde pieten van vorig jaar keren niet terug.
Overigens kiezen de kleinere gemeenten in de provincie Utrecht net als vorig jaar voor een meer traditionele piet. Zo blijft in Woerden Zwarte Piet ook deze keer donkerbruin of zwart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.