Glutenvrije Piet bij Sinterklaasintocht Utrecht, mogelijk in meer regiogemeenten

UTRECHT - Bij de Sinterklaasintocht in Utrecht is dit jaar voor het eerst een Glutenvrije Piet. Het nieuwe hulpje van de goedheiligman voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten. Het gaat om een initiatief van Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Mogelijk komen er in Midden-Nederland ook Glutenvrije Pieten in De Bilt, Bilthoven, Bunschoten-Spakenburg, Vianen en Culemborg.
De NCV wijst erop dat er in Nederland zo'n 75.000 kinderen zijn die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. "De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet vanwege kruimels op de handschoen", aldus de vereniging.

HERKENNEN

Glutenvrije Piet is te herkennen aan een wit-groen vlaggetje met het logo van
erop. Op deze website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunnen kinderen met een glutenintolerantie een tekening downloaden om een vlag te maken. Ze zijn daarmee herkenbaar voor de Glutenvrije Pieten.

INTOCHTEN

Glutenvrije Piet is ook aanwezig bij de landelijke intocht in Dokkum én in Axel, De Kaag, Goor, Gorinchem, Gouda, Hilvarenbeek, Lochem, Maasdam, Maassluis, Noordwijkerhout, Vlaardingen, Vogelenzang en Zwolle.
Daarnaast zijn de vrijwilligers van de NCV bezig om ook in de volgende gemeenten een Glutenvrije Piet mogelijk te maken: Amsterdam, Barendrecht, Bilthoven, Boxmeer, Bunschoten-Spakenburg, Culemborg, Drachten, De Bilt, Groningen, Herten, Hoogeveen, Middelburg, Oost-Souburg, Overloon, Veendam, Vianen, Vlissingen, Wormer en Zaanstad.