Utrechts vervolg op Ice Bucket Challenge: hete pepers eten voor ALS-onderzoek

Andrew Rea (r).
Andrew Rea (r). © Binging with Babish
UTRECHT - The ALS Ice Bucket Challenge uit 2014 heeft een nieuwe variant. Deelnemers eten hete pepers in plaats van dat ze een emmer ijs over hun hoofd gooien.
De uitdaging is een initiatief van de beroemde YouTube-kok Andrew Rea. Hij is de actie begonnen vanwege het overlijden van Utrechter Garmt van Soest (40). Hij leed aan de spierzieke ALS en overleed onlangs na euthanasie. Van Soest schreef twee boeken, waarvan een met zijn ogen. Een computersensor volgde zijn blik, waarmee hij het toetsenbord bediende.
Rea en Van Soest kenden elkaar. Om aandacht te vragen voor ALS is de vlogger een nieuwe uitdaging begonnen: The ALS Hot Pepper Challenge. Hij vertelt erover in zijn laatste YouTube-video, waarin hij zelf ook een peper tot zich neemt.
Deelnemers aan de nieuwe challenge doneren na het eten van een peper een bedrag aan de ALS Association, die onderzoek doet naar de ziekte. Hoe heter de peper, hoe minder je hoeft te doneren.
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Elk jaar krijgen in Nederland vijfhonderd mensen ALS. Wanneer patiënten de diagnose krijgen is de levensverwachting drie tot vijf jaar.