Utrechtse jongeren zitten het minst thuis zonder werk of onderwijs

PROVINCIE UTRECHT - Weinig jongeren in de provincie Utrecht zitten thuis zonder werk of onderwijs. Van alle OESO-landen, een economisch samenwerkingsverband van 35 landen, zouden Nederlandse jongeren - na IJslandse - het minst thuis zitten. De provincie Utrecht scoort het best in Nederland, met een percentage van 4,4 procent.
Het zogenaamde NEET-percentage laat zien hoeveel jongeren niet werken en geen opleiding volgen. De Young Workers Index van accountants- en advieskantoor PwC heeft hier onderzoek naar gedaan. Daarbij werd gekeken naar de economische perspectieven van jongeren van 16 tot 24 jaar in de 35 OESO-landen door een aantal factoren te combineren.
Jongeren zouden gemiddeld 2,5 keer meer kans om werkloos te zijn dan volwassenen boven de 24. Nederland staat op de negende plaats. Volgens hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen komt die negende plek met name door het percentage parttime werken.

GEZONDHEIDSZORG

"We zijn in Nederland wereldkampioen parttime werken. We zien dat vooral jonge vrouwen met een mbo-opleiding veel minder uren werken dan jonge mannen. Een deel van deze jonge vrouwen wil graag meer uren werken, maar er zijn vaak geen voltijdbanen beschikbaar in de sectoren waarin zij vooral werken, als de gezondheidszorg en de kinderopvang."
"Nederland scoort niet heel slecht op de Young Workers Index. Toch is een NEET-percentage van 9 procent nog te hoog, omdat deze jongeren in deze groep 10 tot 15 procent minder loon kunnen verwachten als zij volwassen zijn en de achterstand niet meer inhalen", aldus Velthuijsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.